Неверојатно е за што всушност  човечкото тело е способно. Потенцијалот на вашето тело е поголем отколку што мислите! Некои факти  изгледаат неверојатно, но вистинито, повеќето од овие чудесни процеси во моментов се случува во вашето тело.Брзината на нервните импулси кои патуваат до и од мозокот достигнува и до 250 километри на час.Нашето тело секој месец целосно ја менува старата со нова кожа.

Некои луѓе, особено жените, имаат способност да видат еден поширок спектар на бои од просечен човек. Повеќето луѓе имаат три типа на рецептори за боја, но некои имаат 4 или 5 .

Луѓето имаат најдобра издржливост кога станува збор за долги патеки.

Со секој килограм на масти или мускули,настануваат  неколку метри на нови крвни садови.

Моќта на човечките коски може да се спореди со силата на Гранит.

Кога сме заљубени, во нашите тела се ослободува истото ниво на хормони и невротрансмитери, кои се ослободуваат кога телото е под влијание на амфетамини. Вообичаени симптоми се губење на спиење и апетит, чувство на возбуда и брзо чукање на срцето.

covecko-telo

 

Мускулите околу очите, кои се одговорни за фокус, се движат околу 100 000 пати на ден.

Кога бремена жена доживува некој вид на оштетување на органите (срцев удар), фетусот може да помогне во обновување на процесот, поради тоа што испраќа матични клетки во оштетените органи.

Дали некогаш сте се запрашале што се  наоѓа внатре во вашиот папок? Тоа содржи илјадници бактерии кои може да се создаде екосистем.

Ако работата на човечкиот мозок се спореди со работата на компјутерот, тогаш можеме да кажеме дека човечкиот мозок може да врши околу 38 000 операции во секунда. Најмоќниот компјутер во светот врши само 0,002% од тоа.

Човекот може да прочита и до 1.000 зборови во минута.

Нашето тело содржи околу 0,2 милиграми на злато. Тоа главно се наоѓаат во крвта. За 8 грама злато потребна е крвта од околу 40.000 луѓе.

Еден старец е всушност составени од атоми 7000000000000000000000000000. За да се добие појасна слика, ние само ќе ве потсетиме дека има 300000000000 ѕвезди во галаксијата.

Докажано е  дека осаменоста може да предизвика физичка болка, а тоа е затоа што човекот е социјално суштество. Човекот инстинктивно ја избегнува осаменоста, со цел да го спречи чувството на болка.

Секои 13 секунди во човечкото тело може да се произведат милиони нови клетки.

Човекот свети во мракот. Проблемот е тоа што светлината емитирана од човечкото тело во мракот, е околу 1000 пати послаба од онаа која човековите очи можат да го видат.

Крвта низ кардиоваскуларниот систем секојдневно патува околу 12 000 километри.

Нашиот мозок  е микроструктура која е слична на структурата на универзумот. Врските меѓу невроните во мозокот е сличен на начинот на кој универзумот е изграден.

Плачењето го намалува чувството на лутина или тага.

Хемискиот состав на солзите се разликува во зависност од причината за плачење.

Тагови: тело
Ја почитува здравата исхрана,посебно овошјето и зеленчукот,љубител на животни,верува во љубов,омилено место за живеење Париз