Таг: Здравје

Таг: Здравје

Kаков задник – такво здравје

  Некогаш жените со широки колкови и округол задник биле симбол за здравје и плодност. Нештата денес се малку променети, па секоја градба на телото добила некои нови карактеристики.   Обликот на телото зависи од генетиката, која го формира обликот на нашио...
ЗдравјеРазно
  Мака (лат. Lepidium meyenii), е корен кој припаѓа на семејството на ротквиците и најчесто е достапен во облик на прав. Се одгледува во планините на Перу, па уште е познат и како ,,перуански гинсенг,,. Предностите на мака се ценат одамна, а неодамна е популаризиран ...
ЗдравјеРазно
  Кога се работи за зачестеноста од заболување на ракот на грлото на матката, секоја година се забележуваат околу 1.244 нови случаи. Истовремено, годишно од оваа болест умираат околу 480 жени. Ова е најчесто дијагностициран рак кај жените на возраст помеѓу 20 и 29 го...
Здравје
Човековиот организам е чудна работа. Во него, истовремено, се случуваат многубројни процеси. Ако се случува нешто необично, ние го чувствуваме тоа. Меѓутоа, многумина од нас не обраќаат внимание на тие сигнали. Да погледнеме во продолжение што кажуваат овие одредени сигнали....
Здравје

Што е такотсубо?

Тешкиот емоционален стрес може да предизвика ненадејни болести на срцето кои претставуваат иста долгорочна штета врз срцето како и инфарктот, покажало најновото истражување. Такотсубо кардиомиопатијата или ,,синдромот на скршено срце,, најчесто е поттикнат од трауматични нас...
ЗдравјеРазно

7 совети за здрави бубрези

Сите кои патат од хипертензија, дијабетес или имаат во семејството случаи на откажување на бубрезите, се под зголемен ризик од појава на бубрежни болести. Toа, меѓутоа, не се единствените загрозени категории, бидејќи нефролошките заболувања можат да се развијат кај секого, п...
ЗдравјеРазно

Антидепресивите носат сериозен ризик

Една голема клиничка студија спроведена во САД открила дека земањето антидепресивни лекови го зголемува ризикот од појава на мозочен удар. Биле истражувани 136.923 жени, на старост помеѓу 50 и 79 години, кои биле следени во просек 6 години. Оние жени кои користеле антидепрес...
Здравје

Зошто не е добро да јадете сами?

Самци има се повеќе, а освен што немаат ни малку подобар сексуален живот од оние кои се во врска, како што покажале цела низа рецентни истражувања кои ги разбиле вообичените митови, постои уште еден голем проблем - исхраната. Имено, кај мажите кои јадат сами изгледите за ...
Здравје
Постојат многу лоши навики кои секојдневно ги правиме. За повеќето не сме ни свесни. Еве кое од нив. 1. Ноктите можат да отпаднат поради грицкање   Грицкањето нокти и кожичката околу нив може да предизвика инфекција, а најчеста од нив е паронихијата - инфекција...
ЗдравјеРазно
Благодетите од одењето во сауна се многубројни. Освен што е одличен начин со кој можете да поминете убаво време, воедно е и ефикасен начин со кој ќе се погрижите за вашето здравје.   Ги извлекува токсините од телото   Потењето е еден од начините на кој тело...
ЗдравјеРазно

Галерија