Веган чоколадна торта
Состојки:
- 150 гр. шеќер
- 75 горчливо какао во прав
- 350 гр. млеко од соја (може и оризово)
- 150 гр. брашно
- 50 гр. скробно брашно
- 1/2 прашок за печиво
- рендана кора од портокал
- малку рум
- 100 грама диетална чоколада
Подготовка:
Се мешаат заедно какаото во прав со шеќерот за да нема грутчиња, па постепено се додава млекото. Кога ќе се додаде целото млеко, се додаваат на оваа смеса просеаното брашно и прашокот за печиво, ренданата кора од портокла и румот. Ако е премногу густа смесата, може да и се додаде уште малку млеко или вода. Смесата се става да се пече околу 40 минути на 175°C. На крај, испечената и оладена торта се прелива одозгора со растопена диетална чоколада.