Состојки:
  • 250 гр. ориз
  • 50 гр. соини трошки или иситнет сејтан
  • 3 лажички сол
  • 1/2 лажички сушен босилок
  • 1 лажичка куркума (или мешавина зачини за кари)
  • 1 морков
  • 16 листови од кисела зелка
  • 3 лажички црвен пипер
  • 200 мл. доматен сос
  • прстофат ким
  • 1/2 лажичка куркума
  • прстофат црн пипер или чили во прав
  • ливчиња магдонос за декорација
  • 2 литри вода
  • 2 лажици масло за пржење
Подготовка:

Во голем сад измешајте ги оризот со трошките од соја, ситно исецканиот морков и зачините (црвен пипер, куркума или мешавина за кари, сол, црн пипер и босилок).

Подгответе ги листовите од кисела зелка. Завиткајте ги сармите.

На загреано масло пропржете го кимот додека не почне да испушта интензивен вкус и не потемни. Додадете го доматниот сос. Измешајте и додадете по малку од куркумата, црвениот пипер и сол и по желба црн пипер или чили. Наредете ги сармите во тенџере и налијте ја водата. Варете на умерена температура 45 минути. Послужете ги со насецкани листови магдонос.

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина