Состојки:

 

Бисквит:

 

  • 2 филџани брашно
  • еден ипол филџан рендани моркови
  • 2 лажички цимет
  • 1 портокал
  • 7 лажици шеќер
  • половина филџан масло
  • прашок за печиво
  • грст ореви

 

Прелив:

 

  • 2 лажици какао
  • малку масло
  • малку млеко од соја
  • 2 лажици шеќер

 

Подготовка:

 

Морковите изрендајте ги најситно, а потоа изрендајте ја и кората од портокалот. Сокот од портокалот издеете го и измешајте го со маслото и шеќерот.

 

Во друг сад измешајте ги заедно брашното, прашокот за печиво, циметот и ситно исецканите ореви. Додатете им го сокот од портокалот и морковите и по потреба додајте малку млеко од соја. Смесата ставете ја во рерна и печете 40 минути на 180 степени Целзиусови.

 

За преливот измешајте ги сите состојки и загрејте ги на оган. Мешајте 2-3 минути додека не згусне и потоа прелијте го преку тортата. Пред служење тортата треба да отстои неколку часа во фрижидер.

 

 

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина