Здравјето на забите често може да ни каже многу за нашето целокупно здравје. Често првите знаци на одредени болести или здравствени проблеми се рефлектираат во забите. Ова исто така важи за проблемите што се случуваат во сосема различен дел од телото. Што може да се открие од сите заби и на кои симптоми треба да посветиме посебно внимание?

 

 

Дијабетес тип 2

 

Силно црвенило, отечени непца, кои исто така можат да крварат, се еден од најкарактеристичните знаци на пародонтална болест или периодонтитис, кои влијаат врз голем дел од населението, особено кај постарите лица. Периодонтитисот е предизвикан од искривување на бактериите во усната шуплина, што предизвикува инфекција на ткивата и создава наслаги, кои на крајот може да се излечат или да се сменат во забен камен. Дијабетесот може да ги влоши симптомите кои ја карактеризираат пародонталната болест. Од друга страна, контролата на шеќерот во крвта може да биде уште понагласена кај пациенти кои исто така имаат парадонтитис. Дијабетесот во комбинација со оваа болест може дури да доведе до оштетување на меките ткива и коските кои обезбедуваат поддршка за забите.

Гастроезофагеална рефлуксна болест(“ГЕРБ”)

 

Дали и покрај темелната орална хигиена, честопати имате проблеми со лош здив? Ова во некои случаи може да биде и знак на т.н. гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Во суштина тоа е голтање на желудечната киселина во хранопроводот. Многу луѓе дури и не ја сфаќаат оваа состојба, бидејќи симптомите целосно се изразуваат за време на спиењето. Со тек на времето, болеста може да доведе до ронење на забите или до забна ерозија. На стоматолозите може да им е тешко да го детектираат многу брзо проблемот, но, се разбира, од суштинско значење е да ги посетувате редовно, дури и ако немате очигледни проблеми со забите.

 

Тежок стрес

 

ЗабиТЕ, исто така, можат брзо да покажат кога сте под сериозен стрес. Луѓето кои се многу често изложени на стрес фактори често им се трошат премногу забите, што на крајот може да ги оштети забите. Покрај тоа, забите може да станат посензитивни. Болката често е логична последица. Кај луѓето кои се под сериозен стрес, положбата на забалото може да се смени со текот на времето и може да се појават сериозни проблеми со вилицата или вилицата. Се разбира, секогаш постои ризик да дојде до кршење на забите.

 

Ниска густина на коските

 

Дали вашите заби се нишаат или паѓаат? Дали имате проблеми со непцата? Сето ова може да вклучува знаци на многу ниска густина на коските, што може да доведе до остеопороза. Во исто време, луѓето со остеопороза имаат многу поголем ризик да ги загубат забите отколку кај други лица. Така, рентгенските снимки на забите треба да бидат еден од најважните дијагностички уреди за рано откривање на остеопорозата.

 

Автоимуни болести: Сјогренов синдром

 

Одредени автоимуни болести, исто така, можат да влијаат на она што се случува во вашата усна шуплина. Една таква болест, на пример, е Сјогренов синдром, кој ги напаѓа жените над 40-годишна возраст. Најчестиот симптом на оваа болест е, меѓу другото, многу сува уста. За овој синдром карактеристично е дека телото ги напаѓа жлездите кои произведуваат плунка и солзи, што доведува до многу сува уста и очите. Поради недостаток на плунка, ризикот од кариес, исто така, се зголемува.

 

Целијакија

 

Дали знаевте дека алергијата на глутен, односно целијакијата, исто така може да влијае на забите? Иако во суштина е автоимуна болест, која првенствено се карактеризира со симптоми поврзани со нашиот гастроинтестинален тракт, понекогаш може да предизвика оштетување на забната глеѓ. Поради целијакијата, забите можат да бидат обезбоени, со дамки во различни бои, бели, жолти или дури и кафеави. Луѓето со целијакија понекогаш имаат проблеми со многу сува уста, а нивниот јазик изгледа невообичаено мазен и црвен.

 

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина