Новото истражување објавено во списанието Atherosclerosis, се потврдува дека екстрактот од калинка може да помогне во превенција и третман на прогресивно задебелување на коронарните артерии, предизвикано од акумулација на масното ткиво – состојба позната како атеросклероза.

Истражувањето, кое беше спроведено на лабораториски глувци, научниците откриле дека дневна доза на екстракт од калинка за период од две недели, може да го регулира нивото на холестерол и

Научниците исто така откриле дека дневна доза на екстракт од калинка може да ги има следните здравствени придобивки:

-Намалено ниво на оксидативниот стрес

-Намалено ниво на  хемотацискиот протеин моноцит-1 (MCP-1) (што го покажува присуството на воспаление во рамките на артериите)

-Намалена акумулација на липиди во срцевиот мускул

-Намалена инфилтрација на макрофагите

-Намалени нивоа на моноцитниот хемотактичен протеин-1 и срцева фиброза

-Намалено срцево проширување

-Намалени ЕКГ абнормалности

Претходните истражувања покажаа дека недостатокот на витамин Ц во организмот може значително да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни болести, како и недостатокот на внесот на овошје директно го зголемува ризикот од срцеви проблеми и болести.

 

Калинката е одлична за превенција од кардиоваскуларни болести бидејќи има клучни својства:

-Анти-воспалителни својства – тоа е докажано дека хронично воспаление во телото го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести.

-Регулирање на крвниот притисок – Високиот крвен притисок е еден од водечките фактори на ризик за срцеви заболувања.

-Ги олеснува инфекциите –  насобирањето на плак обично предизвикува,средно вирусни и бактериски инфекции, што уште повеќе го зголемува ризикот од срцеви заболувања.

-Антиоксидантни својства – високото ниво на слободните радикали му наштетуваат на здравјето на организмот на секој можен начин, и директно влијаат врз висината на ризик од срцеви заболувања.

Ја почитува здравата исхрана,посебно овошјето и зеленчукот,љубител на животни,верува во љубов,омилено место за живеење Париз