Обратниот планк е вежба која не е толку популарн акако обичниот планк, но е подеднакво корисна за селото тело. Суштината на оваа вежба, како и кај обичниот планк е да се остане во поза во која мора да бидете – односно е вежба на издржување, при која сите затегнати мускули се зацврстуваат.

 

Обратниот план е нешто поинакво, бидејќи освен издржување се бара и лесно спуштање кон подот. Сепак, вежбата не е тешка. Освен тоа, после првите неколку дена ќе стане поедноставна за правење.

 

Како се изведува оваа вежба:

 

Обратниот планк (обратна штица) вака се изведува:

 

 

 

 

Седнете и потпрете се со дланките, потоа затегнете ги стомачниот ѕид и задникот, а колковите подигнете ги од земја. На тој начин формирајте права линија од рамењата до петите и останете во таа положба 30 секунди.

 

Ако не сте во форма, почнете со издржаите 15 секудни, потоа со задникот полека спуштајте се кон подот, за потоа пак телото да го поставите во положба за издржување. Секој ден повторете од три до пет издржувања, прво по 15 секунди, а како што ќе влегувате се повеќе во форма продолжете го издржувањето на 30 – 45 – 60 секунди. Колку што можете.

 

Ефект:

 

  • Веќе по неколку дена ќе ги почувствувате првите промени во делот на целиот стомачен ѕид – сите стомачни мускули, рамења, задник и задниот дел на нозете.
  • Затегнат задник и бутови. Во споредба со обичниот планк, обратниот планк ги оптоварува глутеалните мускули.
  • Подобрување на метаболизмот. Додека сте во оваа положба, калориите се трошат повеќе отколку при изведување на динамичните вежби. Забележано е дека, кај повеќето луѓе, кои ја практикуваат оваа вежба, буквално нема проблеми со метаболизмот.
  • Рамен рбет. Обратниот планк гарантира подобрување на држењето на телото, бидејќи при изведувањето ги користиме мускулите кои помагаат за оддржување на рбетот. Ова е посебно важно за оние кои работат во канцеларија.
  • Ослободување од болки и грчеви во грбот. Ако правите барем 3 – 4 пати неделно обратен планк, ќе се ослободите од болките во грбот. Оваа вежба ефикасно ги активира сите валидни мускули.
  • Рамен и затегнат стомак. И, не само тоа. При изведување на вежбата важно е карлицата да не се спушта, да не се зафрла главата, а грбот мора да биде максимално рамен. Обратниот планк не само што ги јакне рацете, стомакот и нозете, туку и ги истегнува мускулите во делот на рамениот појас.

 

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина