Ако одбегнувате лента за трчање и само правите чучнувања поради страв од катаболизам на мускулите, може да се каже дека му правите мечкина услуга на својот организам. Освен тоа, комбинирањето на тренинзите за нозе помеѓу вежбите со тегови и тркачкиот тренинг ќе ја зголеми масата на мускулите на вашите нозе за 28%.

Стравот од губење на килограмите при правење на кардио тренинзите се има покажано како оправдан, а самите истражувања покажале дека комбинирањето на тренинг на издржливост и тренингот на отпор предизвикуваат спрецифична стимулација на протеините, која подоцна води кон поголема мускулна маса. Во прилог на таа теза оди и податокот од една американска студија која утврдила дека исклучиво изведувањето на чучнувања го забавува развојот на мускулите, кои се пресудни за создавање на масата.

Комбинирањето на овие две фитнес дисциплини ќе ви го поправи вашето фитнес ниво за цели 8%, без дополнително внесување на протеински суплементи. Праксата покажала дека на еден просечен вежбач му се доволни 30 минути тренинг на лента неделно за да можат да се забележат конкретни физички промени на телото.

Во продолжение погледнете 8 тренинзи поради кои ќе го засакате кардио тренингот

Тренинг 1ПОТИСНУВАЊЕ И ВЛЕЧЕЊЕ СО ЈАЖЕ

 

 

 

2-3 серии, 10 повторувања

Тежини:

  • круг 1: само тежина на јажето
  • круг 2-5: зголемувајте ја тежината во секој круг за 6 до 20 килограми
  • круг 6-9: зголемувајте ја тежината во секој круг за уште по 6 до 20 килограми
  • круг 10: само тежина на јажето

Пауза:

  • круг 1: 15 секунди
  • круг 2-5: зголемувајте ја паузата за 5 секунди по круг
  • круг 6-10: намалувајте ја паузата за по 5 секунди по круг
Тренинг 2: СКОКОВИ НА КЛУПА СО ОПТОВАРУВАЊЕ

 

 

По 15 скокови најбрзо што можете по 60 секунди, по 2 серии пауза по една минута по 15 скокови

 

 

Тренинг 3: УДИРАЊЕ ВО ГУМА СО ЧЕКАН

 

 

Повторување: 40 секунди вежбање, 20 секунди пауза, серија од по 10 минути

 

Тренинг 4: АГИЛНИ СРПИНТОВИ

 

 

5 серии, 4 повторувања, пауза од 60 секунди

 

Тренинг 5: БРАНОВИ СО ЈАЖЕ

 

 

40 секунди вежбање, пауза од 20 секунди, серија од 10 минути

 

Тренинг 6: ФАРМЕРОВ ОД ВО ОСУМКИ

 

 

Повторување: 15 круга најбрзо што можете, пауза од 2 минути помеѓу две полни серии, 3 серии

 

Тренинг 7: ОТПОР СО ЈАЖЕ

 

 

Повторување: 5 минути, пауза од 60 секунди, 3 серии

 

Тренинг 8: ПРЕВРТУВАЊЕ ГУМА

 

 

Повторување: 15 превртувања најбрзо што можете во една минута, а вкупно 10 минути, пауза од 60 секунди по една серија, 2 серии

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина