Салата од црвен грав и квиноа
Состојки:
- 170 гр. црвен грав од конзерва
- 280 мл. зеленчукова супа
- 1 главица виолетов кромид
- 3 лажици вински оцет
- 1 лимета
- 1 лажица сецкан магдонос
- сол и црн пипер
- 100 гр. квиноа
- 1 жолта пиперка
- 3 млади кромитчиња
- 2 лажици соја сос
- 1 лажица сос од чили пиперчиња
- екстра девствено маслиново масло
Подготовка:
Во врелата супа ја додаваме квиноата, промешуваме, поклопуваме и вариме на тивок оган 15-тина минути, а потоа ја тргаме супата од оган и оставаме да отстои 5 минути поклопено. За тоа време виолетовиот кромид и пиперката ги сецкаме заедно со младото кромитче, а сокот од лиметата го цедиме. Потоа сето ова се меша во подлабок сад заедно со квиноата и останатите сосови и зеленчуци. Се зачинува салатата со сол и црн пипер и со маслиново масло.