Витаминот Ц игра важна улога во одржувањето на здравјето на севкупниот систем. Тој е неопходен за извршување на сите телесни функции ,бидејќи на клетките им треба витамин Ц, со цел да функционираат нормално.

Витаминот Ц има одлични антиоксидантни својства кои ги штитат клетките од оштетување. За жал, телото не може да го произведе овој витамин независно и мора да се внесе преку исхраната.

 Потикнува губење на тежината

Во текот на умерена вежба ќе потрошите околу 30% повеќе масти ако внесете соодветен количина на витамин Ц, во споредба со оние кои не внесуваат доволно витамин Ц. Студијата, објавена во списанието на Американскиот колеџ за исхрана, покажа дека витаминот Ц го регулира начинот на кој телото го потхранува масно ткиво и гарантира дека телото за време на вежбање троши само масно ткиво. Кога на телото му недостасува витамин Ц, тоа неможе правилно да го потроши мастите и постои поголем ризик од прекумерна телесна тежина.

 

Го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести

Истражувањата покажаа дека постои корелација помеѓу соодветен внес на витамин Ц и намалување на ризикот од срцеви заболувања. Витаминот Ц помага да се регулира крвниот притисок и го намалуваат ризикот од срцев удар. Витаминот Ц ги промовира функционирањето на крвните клетки и значително ја забрзува циркулацијата на крвта.

 

Ја штити кожата од оштетувања од сонце

Витаминот Ц може да помогне да се намали ризикот од развој на меланом. Научниците се уште не знаат како витаминот Ц  ја штити кожата од оштетувања, но веруваат дека тоа е така поради антиоксидациското делување на витамин Ц. Витаминот Ц од оштетување штити најдобро кога го внесувате преку исхраната и во исто време да се нанесе на кожата, па барајте креми за заштита кои го содржат витамин Ц.

 

Vitamin-C-(1)

 

 Го ублажува воспалението

Воспалението е реакцијата на телото на стрес, загадување, па дури и интензивна обука. Воспалението предизвикува зголемување на нивото на слободните радикали. Витаминот Ц помага во борбата против овие радикали и помага да се заштити телото од инфекции, но и превенција. Спречување на инфекција е од исклучително значење, бидејќи бројни истражувања покажаа дека воспалението во телото може да го зголеми ризикот од многу болести.

 

Го забрзува процесот на закрепнувањето од грип

Кога станува збор за борбата против грип или настинка, експертите, секако, препорачуваат да се зголеми внесот на витамин Ц. Бројни истражувања, покажале дека витаминот Ц е неопходен за правилно функционирање на имунолошкиот систем, а поцврст и поотпорен имунолошкиот систем, значи побрзо заздравување од грип или настинка. Силниот имунолошки систем е од суштинско значење за одржување на здравјето на организмот во целина.

 

Помага во борбата против ракот

Една од најважните придобивки на витамин Ц е неговата способност да се бори против ракот. Истражувањата покажаа дека витаминот Ц ја  забрзува ефикасноста на хемотерапијата, а особено се  покажа ефикасен за превенција и третман на тироидната жлезда. Други студии покажаа дека интравенозното примање витамин Ц може да го подобри квалитетот на животот ,на луѓето болни од рак.

Тагови: витамин ц
Ја почитува здравата исхрана,посебно овошјето и зеленчукот,љубител на животни,верува во љубов,омилено место за живеење Париз