Посна пита со јаболка
Состојки:
1 пакување готови кори за пита
Фил 1:
- 5 јаболки
- 1 лимон
- 200 гр. шеќер
- 2 ванилин шеќери
Фил 2:
- 200 гр. мелени ореви
-
сафт од првиот фил
За прелив:
-
една чаша вода
- 3 лажици шеќер
-
прстофат цимет
- 150 гр. растопен маргарин
Подготовка:
Јаболките се лупат и се рендаат. Лимонот се цеди и со сокот се прелеваат јаболките. Им се додава шеќерот и ванилинот. Се се меша и се остава пет минути за да пушти сок.
Потоа се зема една кора и се ставаат по три лажици од смесата со јаболките, со што помалку сафт. Се виткаат во ролат прво, а потоа во облик на полжавче. На истиот начин се трошат сите кори, а во останатиот сафт се ставаат мелени ореви. Останатите кори се виткат во ролат со овој фил. Се убаво се реди во плех и се прелева одозгора со стопен маргарин.
Се пече во рерна на 200 степени целзиусови, а кога ќе се олади се прелева со студен, претходно сварен, поредок сируп. Се остава да се олади и да се впие сирупот.