Палента на медитерански начин
Состојки:
- 200 гр. чадено тофу
- смрзнат зеленчук (мешавина од тиквички, пиперки, мешунки, црни маслинки)
- масло
- сол, црн пипер, зачини
- 800 мл. вода
- 200 гр. палента
- 1 лажица сол
- 1 лажичка оригано
- 1 лажичка босилек
- 1 лажичка власец
Подготовка:
Чадениот тофу се сече на коцкички со големина од 2 см.
Зеленчукот се одмрзнува. На претходно загреано масло се пропржува тофуто неколку минути, додека да добие убава кафеава боја. Се додаваат зачините по желба. Зеленчукот се обарува на кратко и му се додава палентата и се меша околу 3 минути. Се зачинува со преостанатите наведени состојки.