masko-telo_naslovna

Дали некогаш сте се запрашале по што се е специфично машкото тело? Научниците се обидуваат да декодираат некои од неговите мистерии, како на пример тоа дека спермата е поквалитетна со земање на омега-3 масни киселини.

Спермата е повеќе од сперматозоиди

Спермата не содржи само сперматозоиди. Спермата е, всушност комбинација на сперматозоиди и течности кои ги предизвикуваат жлездите цоподрачјето околу пенисот. Овие течности се состојат од мешавина на фруктоза, простагландин (молекула со масни киселини) и протеини кои ги хранат сперматозоидите и им помагаат да пливаат. Овие течности ја намалуваат киселоста на заостанатата урина и ја неутрализираат киселоста на вагината, а покрај тоа го подмачкуваат и врвот на пенисот. Мажите можат да влијаат врз квалитетот на спермата внесувајќи многу омега-3 масни киселини за да имаат поквалитетна сперма. Спермата содржи состојки на кои некои жени се алергични и поради кои се јавува чешање на гениталиите и отоци. Во некои случаи, симптомите можат да се прошират низ цело тело, дури и да доведат до тешкотии во дишењето. Една студија од 2011 година како лек го препорачува честиот секс.

masko-telo_1

Мускули на тестисите

Некои рефлекси и неповолни потези на мускулите се добро познати. Доколку ја удрите областа над коленото ќе го мрднете долниот дел од ногата. Мускулите кои ги обложуваат тестисите предизвикуваат други видови рефлекси, па ако ги удрите нема да предизвикате пријатна реакција. Овие мускули се одговорни за собирање на тестисите кога е студено или кога мажот е сексуално возбуден.

За што е добра обвивката на пенисот

Обвивката на пенисот е кожен набор кој ја прекрива главата на пенисот често се отстранува со обрежување. Иако сеуште постојат дискусии за тоа поради што би можела да биде корисна, Светската здравствена организација тврди дека необрежаните мажи се под поголем притисок да заболат од ХИВ. Клетките кои се наоѓаат во оваа кожичка се чувствителни на ХИВ и може да му го олеснат навлегувањето во организмот. Обрежувањето го намалува ризикот од заболување на ХИВ за 60 отсто кај хетеросексуалните мажи.

Машка лактација

Машката лактација не е многу познат термин, но под одредени околности тоа е можно. На пример, за време на екстремно изгладнување и хормонски третмани за некоја болест може да дојде до лактација. Овој феномен се разликува од гинекомастијата, кога машките гради се зголемуваат поради дисбаланс на тестесторонот и естрогенот. До машка лактација може да се дојде и кога се користат лекови за смирување кои влијаат на функциите на хипоталамусот, регија на мозокот кој ја контролира хипофизата која е извор на пролактинот.

Должината не е мерка

Не можете да ја предвидите должината на пенисот врз основа на неговата должина кога не е во ерекција. Некои пениси се зголемуваат, а некои остануваат со иста должина. Но, без оглед на тоа, долгиот спуштен пенис најчесто е знак за „голем алат″.

Машката Г- точка

Простата е најпозната по својата улога во репродукцијата, ослободува течности кои им помагаат на сперматозоидите да пливаат и ги штитат кога еднаш ќе излезат од пенисот. Но, простатата воедно е и машката Г- точка. Оваа жлезда може да биде стимулирана преку аналниот канал. Мажите можат да доживеат оргазам и со самата стимулација на простатата.