Неколку добри причини зошто треба да се јадат круши
Крушата е кралицата на месец септември. Зрее до крајот на август и ни ги дава своите благодети во есен. Освен што е вкусна, таа исто така е и многу полезна. Хомер во ,,Одисеја,, ја нарекува ,,дар од боговите,,.
Ја сметале за овошје кое ги прави луѓето убави, за лекување на многу болести и за запирање на времето. Еве за што е уште полезна.
За добро расположение
При вртоглавици и зголемен замор, не е потребно да се пијат литри кафе. Фолната киселина, која ја има во крушите, ќе ве развесели подобро од кој било стимулативен напиток и ќе ви го нормализира притисокот.
Младост
Крушата е богата со антиоксиданси, го стопира прераното стареењ ена клетките и го поттикнува нивното регенерирање. Покрај тоа, таа се бори против слободните радикали кои предизвикуваат рак.
Добра фигура
Влакната, кои ги има во големи количини во крушите, го нормалиизраат варењето и го забрзуваат метаболизмот, што влијае врз фигурите. Покрај тоа, крушата не содржи многу калории.
Добро здравје
Крушата ги содржи сите витамини кои му се неопходни на организмот: A, B1, B2, E, P, PP, S. Овие витамини се одговорни за исхрана на кожата, ноктите и косата, емоционалната стабилност, интелектот и, секако, имунитетот.
Чистење на организмот
Крушата има позитивен ефект врз панкреасот и ги чисти црниот дроб и бубрезите. За варење на фруктозата од крушата не е потребен инсулинот за варење, па затоа често им се препорачува на дијабетичарите.