Дознајте ја мистеријата поврзана со лудостите кои велат дека треба да се направат по 4-6, 8-12 и повеќе од 12 повторувања за време на вежбање. Ослободете се од стегите и постигнете резултати со тоа што ќе научите и ќе знаете зошто го правите тоа што правите.

Кога се работи за вежбањето, изборот на соодветниот број на повторувања од најмалиот, до најголемиот, преку умерен до многу голем е она кое во крајниот исход ја одредува брзината со која ќе се постигнуваат резултатите и квалитетот на вашиот труд.

Пред се, бројот на повторувања кои треба да ги изведете по сет за секоја одредена вежба треба да зависи од вашите цели. Поголемиот брј жени се држат до традиционалниот пристап, користејќи умерени, со средна тежина тегови и 8-12 повторувања. Други, пак, користат полесни тегови за добро да се испотат во 15-25 повторувања, надевајќи се дека ќе постигнат добро обликуван изглед на мускулите. Но, има и такви кои уживаат во максималната тежина која можат да ја подигнат, правејќи по 4-6 повторувања на сет, и копнеејќи да станат супер силни.
Но, којот е совршениот опсег на повторување кој треба да се изведе? Едноставниот одговор на ова прашање е следниов:“опрималното решение е да ги правите сите три предложени опсега. Еве и која е причината за тоа:

ПОЧЕТНА ТОЧКА: Иако според идеалниот план треба да ги користите сите три распони на повторување, мора да знаете од каде да започнете. 

ЗА СИЛНИ МУСКУЛИ: 4-6 ПОВТОРУВАЊА

Ако основната цел ви е да ја зајакнете силата (тука секако не се мисли на видот на сила со кои се одликувата олимписките кревачи на тегови) вистинскиот начин да го постигнете тоа е да се одлучите за тегови кои ќе можете да ги подигнете само шест или помалку пати.
Зошто овој распон на повторувања ќе донесе резултати: Наједноставно кажано, мускулното ткиво се сстои од два вида на влакна: брзоконтрахирачко и спороконтрахирачко. Кревањето максимална тежина – онолку колку што можете – ги тера вашите мускули да регрутираат пред се брзоконтрахирачки влакна. Со оглед на тоа што овој вид влакна се создадени да произведуваат покуси ерупции на сила, тие брзо се контрахираат додека тренирате. Кога со подигање на големи тежини во мал број повторувања ги ангажирате токму овие влакна, тие се адаприраат станувајќи уште посилни и учат како побрзо да произведуваат сила. Ова, за возврат, може драстично да ја зголеми силата (а до одреден степен и големината) на вашите мускули.
Многу жени се загрижени дека кревањето тешки тегови може да доведе до тота да изгледаат како мажи. Но, тоа едноставно не е вистина, од две причини:

Прво буквално е невозможно да се изградат ,,машки,, мускули, бидејќи на жените им недостасуваат големи количини тестостерон, кого го има во телото на мажот.

Второ, иако мускулите ќе ви се зголемат кога тренингот ќе го насочите кон постигнување на сила, ие уште повеќе ќе се зголемат со распонот од 8-12 повторувања. Меѓутоа, дури ни тогаш телото нема да може да ви се избори со тежините со кои мажите ќе можат, по сличен тренинг.

 

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина