Кокосовото масло е нешто што во секој момент треба да го има секое домаќинство. Неговата флексибилност во користењето и одличните перформанси на здравјето на целото тело се причините зошто ќе сакате да го користите постојано.

Одлично е за готвење

Бројни истражувања покажале дека редовната употреба на масло од кокос во подготовката на храната, може да помогне во намалување на вкупниот холестерол, додека во исто време го зголемува нивото на добриот (HDL) холестерол. Сепак, без оглед на позитивната страна на кокосовото масло, тоа треба да се конзумира во умерени количини, а во исто време да се ограничи внесот на заситени масти.

Ја освежува кожата

Заборавете на скапата козметика и почнете редовно да го користите кокосовото масло за да го освежите и да поттикнете здравјето на кожата. Кокосово масло е безбедно да се користи секој ден. Помешајте го со малку вода и тријте го во кожата пред спиење. Вие исто така можете да го користите за да ја отстраните шминката.

Ја одржува здрава усната празнина

Кокосово масло се користело во минатото за да се одржи хигиената на усната празнина. Агитација на кокосово масло во вашата уста, од 10 до 20 минути на ден може да помогне во спречување на болести на непцата и елиминирање на лошиот здив. Кокосово масло го стимулира производството на плунка и помага да се ослободат бактерии и токсини од усната шуплина.

Отстранување на мозолчиња

Кокосовото масло може да помогне во отстранување на црвенилото и иритацијата на кожата. Истражувањата покажале дека кокосовото масло значително помага во отстранувањето на акни. Кога се користи секојдневно, кокосовото масло помага во спречување и намалување на видливоста на знаците на стареење. Тоа исто така е одлично да се ослободи сувоста на кожата. Кокосово масло нанесете на кожата пред спиење.

Ги олеснува симптомите на алергии

Неколку истражувања покажале дека кокосово масло може да помогне во ублажувањето на симптомите на алергија. Кокосово масло е одлично за зајакнување на имунолошкиот систем. Тоа има моќно антимикробно дејство. Кокосово масло може да додадете во чај или сок . Консумирајте го дневно во текот на сезоната на алергии, но тоа не значи дека можете да престанете да земате лекови за ублажување на симптомите на алергија.

Го чисти козметичкиот прибор

Козметичкиот прибор обично содржат голем број на бактерии и затоа мора да се чисти редовно. Кокосовото масло е едно од најдобрите средства за чистење на козметичкиот прибор, бидејќи има антибактериско дејство.

Ги негува ноктите и рацете

Чувствителните нокти може да бидат посилни, ако вашите раце редовно ги подмачкувате со масло од кокос. Кокосово масло ќе помогне во спречување и отстранување на кутикулите. Еднаш месечно, подмачкајте ја рацете со масло од кокос и заврзете ги со газа, држете го околу 20 минути и потоа вашите раце ќе бидат негувани и меки.

Ја почитува здравата исхрана,посебно овошјето и зеленчукот,љубител на животни,верува во љубов,омилено место за живеење Париз