Секој кој барем еднаш посетил часови по јога е свесен дека не е толку лесно колку што се чини. Секако, разните видови истегнувања звучат пријатно, но една продолжена програма на вежбање на Вињаса, Бикрам или Аштанга од јога програмата можат да бидат сериозно исцрпувачки и физички тешки. А, основната моќ на сето тоа лежи во балансирањето на една нога, извртувањето или заземањето на долготрајна поза на триаголник.

Основните мускули ги стабилизираат двете од најважните витални структури – рбетот и карлицата, овозможувајќи флексибилност низ целото тело. И додека асана е најпредизвикувачка за разлика од сите други вежби во јогата, речиси секое движење во јогата бара добро развиени мускули и силен грб. Сепак, имајте на ум дека посакуваните стомачни триаголници можеби нема да бидат најефикасен начин за зацврстување на телото за да може да учествува во јога програмите. Всушност, вежбањето на секој мускул одделно не е најефикасниот начин за тренирање, бидејќи изолирањето на еден дел од телото може да резултира во несиметричност на мускулите. Ова истовремено значи дека неколку стомачни плус ќе намалат од јога практицирањето со загрозување на флексибилноста и правилното држење на телото. Наместо да вежбате стомачни додека не почувствувате ,,горење,, во стомакот, стремете се истовремено да вежбате и на зајакнување на стомакот и на флексибилноста. Ви препорачуваме да ги правите следниве јога вежби за зајакнување на телото:

1. ПОЗА МАЧКА – КРАВА

vezba1

Можеби ќе ви биде малку непријатно да го држите задникот во оваа положба, но оваа јога поза е идеална за загревање на мускулите на задникот, за рамената и целото тело.

Застанете хоризонтално на сите четири и гледајте кон подот. Рацете нека ви бидат во права линија со рамената, а колената со колковите. Издишете, притоа поткревајќи го рбетот кон таванот. За сето време вратот ви е слободен. Потоа вдишете, поткревајќи ги рамената и седечките коски кон таванот и поткревајќи ја главата за да биде во положба право напред. Повторувајте го ова полека и нежно колку што е потребно за да го загреете рбетот и целото тело..

2. ПОЗА БРОД

vezba2

Ова класично Пилатес движење ги придвижува особено многу абдоминалните мускули. Доколку позата ,,целосен брод,, ви е претешка, обидете се со јога позата со свиткани колена или користете ги рацете за да помогнете да се поддржи горниот дел од телото.

Од седечка положба, опирајте се нежно за да балансирате помеѓу седечките коски и од тука и со коските на опашот. Горниот дел од телото треба да биде цврст (ова помага да замислите како трупот ви се издолжува со секој земан здив). Издишете и полека кренете ги нозете формирајќи агол од 45 степени со подот. Нозете мора да бидат една до друга и прави, иако свиткувањето на колената ја прави оваа поза полесна за почетниците. Држете така 15-30 секунди, потоа одморете и повторете ја повторно.

3. ПОЗА СТРАНИЧЕН ТРУПЕЦ

veba3

Ниту една јога вежба не би била целосна ако не ја изведете оваа класична абдомнална вежба. Вклучете ги трансверзалните и дијагоналните абдоминални мусклули со притискање на папокот кон внатре, а подигајќи ги колковите нагоре. Ротирајте го телото наизменично од левата на десната страна. Кренете ја слободната рака над главата формирајќи ја буквата ,,Т,, со телото и концентрирајте се да го задржите телото во оваа положба 15-30 секунди. На секои 15-30 секунди менувајте ја странана и повторувајте ја оваа поза.

4. ПОЗА МАСА

vezba4

Обезбедете го напрегањето на вратот така што ќе ја придржувате главата и вратот со рацете. Легнете на грб со свиткани колена поткренати во воздух. Ставете ги дланките зад главата, додека лактите ви се свртени кон нанадвор. Вдишете, носејќи ја притоа градната коска кон колената. Истовремено, подигнете ги коските на опашката, носејќи ги колената кон главата. Издишете и опуштете се. Повторете 10-15 пати.

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина