Потребно е повеќе од калциум за здрави коски. Но, важно е да се познаваат и некои матери и нивното делување на коските.

Кои материи, освен калциум, се потребни за појаки коски?

 

Витамин Д

Главна функција на витаминот Д е помош при апсорпција на калциумот. Без него, иако се консумира калциумот, голема е веројатноста телото да не го апсорбира. Покрај калциум, стручњаците го сметаат и витаминот Д3 – облик на витамин кој се наоѓа во маслото на црниот дроб на рибите, најважна ставка во здравјето на коските.

Иако дневната препорачана доза е 400 интернационални единици, доктор Роберт Р Рекнер препорачува 1000 интернационални единици од витаминот Д3. Постарите луѓе кои недоволно се движат и кои не добиваат доволно калциум од исхраната во органимот би требало да внесуваат и до 2000 интернационални единици дневно во облик на суплементи.

Постојат неколку природни извори на витаминот Д3 (пример, маслата од црн дроб од лосос, бакалар или туна), но најдобар извор е сонцето. Изложувањето на сонце кај повеќето луѓе ги обезбедува потребните количини витамин Д. Потребни се само 10 до 15 минути изложување на сонце за да се синтетизира витаминот Д, а потоа треба да нанесеме крема со заштитен фактор. Треба да се знае дека кремите со заштитен фактор 8 и повеќе ги блокираат УВ-зраците кои го поттикнуваат производството на витаминот Д.

 

Витамин К

Неодамнешните студии покажале дека комбинацијата од калциум, витамин Д и К е подобра за здравјето на коските отколку само калциуот или калциумот и витаминот Д.

Витаминот К помага коските да го задржат калциумот кој го имаат. Истражувањата докажале дека настанува биохемиска реакција кај протеините на коските наечен остеокалцин, кој помага калциумот да се поврзе и на тој начин да ги изгради и оддржи коските. Се уште се истражува колку е потребно да се внесе витамин К за да се предизвика оваа реакција, но препорачаната дневна доза (РДА) е 65 микрограми за жени и 80 микрограми за мажи.

За среќа, витаминот К може да се најде во темнозелениот зеленчук, како што се спанаќот и брокулите, и во некои масла, како што е соиното масло.

Калиум

Зголемениот внос на калиум е поврзан со вишокот основица на густината на коските и намалениот губиток на коскена маса. Калумот влијае на хомеостазата на калциумот со тоа што го потпомага зачувувањето на урината и намалувањето на излачување на калциумот. Диетите со малку калиум го зголемуваат излачувањето на калциумот додека оние диети со многу калиум го намалуваат неговото излачување.

Зголемениот внос на калиум ги намалува последиците на високо солените диети и ја јакне ресорпцијата на коските. Калиевите соли помагаат во неутрализацијата на метаболичките киселини.

Предложената доза за возрасни од калиум е околу 4,7 грама дневно. Извори со храна која содржи калиум се пилешко месо, мисирино месо, рина, овошје 9банани, грозе и диња) и зеленчук (целер, морков и компир).

Магнезиум

Магнезиумот влијае на квалитетот на коските. 60% магнезиум во нашите тела се наоѓа во коските во комбинација со калциумот и фосфорот. Студиите покажуваат дека тој може да ја подобри минералната густина на коските. Неговиот недоволен внос може да ја попречи нашата способност да го обработиме калциумот. Препорачаната дневна доза е 320 милиграми за жените и 420 милиграми за мажи. Зелениот зеленчук е добар природен извор на магнезиум.

Храна која го нарушува здравјето на коските

 

Алкохол

Редовната консумација на 5-8 децилитри алкохол дневно може да доведе до шттеување на коските кај младите луѓе. Испивањето на седум пијалоци дневно е поврзано со зголемениот ризик од намалување на минералната густина на коските. Поголемите консументи на алкохол се посклони кон губење на коскената маса и на фрактури.

Кофеин

Дневно треба да се консумира најмногу 400 милилитри кофеин. Зголемената количина на кофеин значи губење на калциумот. Еден филџан кафе содржи околу 100 милилитри кофеин, иако вистинската количина зависи од времето на подготвување. Чајот, газираните пијалоци и разни лекови исто така содржат кофеин.

Натриум

Зголемениот внос на натриум преку храната може да доведе до поголемо лачење на калциумот од урината.

 

Витамин А

Преголемите количини на витамин А се поврзани со губењето на коскената маса и ризикот од скршеници на колкот. Научниците сметаат дека големите дози витамин А влијаат на зголемување на остеокластите, клетки кои ги разградуваат коските. Исто така сметаат дека големите количини витамин А може да го спречи витаминот Д. Затоа, иако ни е потребен овој витамин за подобар вид, поголемите количини од него се погубни за коските.

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина