Окоскенувањето на рбетот или спондилозата е една од најчестоте здравствени проблеми на совремното доба. Дегенеративните промени меѓу пршлените во најголема мерка се условени генетски, но ги забрзуваат и недоволната физичка активност, лошото држење на телото, професиите кои бараат долго седење и принудни положби, одморање во неправилна положба и прекумерна телесна тежина.

 

Окоскенувањето може да зафати било кој дел од рбетниот столб, но најчесто се работи за болки и здрвеност на вратот и рамено – лопатичниот појас и долниот дел од грбот, односно цервикалниот и лумбалниот синдром.

Симптомите како што се главоболки во тилот, вртоглавици, болки и трнење во рацете и нозете, слабост во мускулите и намалено чувство на допир, поради кои треба да се побара помош.

За да ја спречите појавата на овие симптоми и окоскенувањето меѓу пршлените е важни за јакнење на мускулатурата, ви предлагаме неколку вежби кои се користат за спречување на оваа појава и за понатамошен развој на спондилозата.

“Отворање” на колената

 

Испружете ги рацете покрај телото, а нозете свиткајте ги. Полека подигајте ја главата, потоа вратот и горниот дел на лопатките, додека во исто време со рацете ширете ги колената, така што со со дланките ќе ги потиснувате од внатрешната страна, а отпорот правете го со самите колена. Задржете ја положбата со подигната глава и лопатки, со отпорот кој го правите со колената пет секунди. Повторете ја вежбата 10 пати.

Нога – рака

Заземете “четвороножна” положба. Дланките треба да се поставени така што да одговараат на ширината на рамењата, а погледот насочете го кон просторот помеѓу дланките. Истовремено подигнете ги спротивната рака и нога, но само толку да останат во линија со трупот. Останете во таа положба пет секунди. Спуштeте ги нозете и рацете во почетна положба, па повторете со другата рака и нога. Повторете ја вежбата 5 пати на двете страни.

 

 

Правење отпор

 

Легнете на грб, свиткајте ги колената и лактите под агол од 90 степени, а рацете стиснати во тупаници. Затегнете ги мускулите на стомакот, додека со долниот дел од грбот ќе притискате на подлогата. Додека  издишувате, задржете ја контракцијата на мускулите пет секудни. Повторете ја вежбата 10 пати, со паузи од десет секудни.

Издржување

 

Легнете на стомак, така што ќе се потпирате на подлактиците. Подигајте го телото од подлогата со затегнување на мускулите на грбот, стомакот и калрицата и подигајќи се на врвовите од прстите од нозете. Главата, рбетниот столб и нозете треба секогаш да бидат во иста рамнина. Задржете се пет минути во оваа положба, со стегнати мускули. Повторете ја вежбата 10 пати, со паузи од десет секунди.

 

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина