Врз основа на изгледот на нашата позадина може многу да се дознае за општата здравствена состојбa. Научниците веруваат дека е подобро масните наслаги да се собираат колку што може подалеку од градите и абдоменот, бидејќи на тој начин мастите се подалеку од артериите, црниот дроб и срцето. Затоа таложењето на мастите на задникот го намалува ризикот од болести на срцето и други проблеми, како што е дијабетесот. Исто така, жените со поголеми задници поретко заболуваат од хронични болести, имаат понизок холестерол и се поинтелигентни, покажале истражувањата спроведени на Оксфорд и во една болница во Велика Британија.

Овален задник

 

Кај луѓето со ваков задник, мастите се рамномерно распределени во долниот и горниот дел од задникот.

 

 

 

Задник во вид на срце

 

 

Мастите кај овие луѓе се добро распределени. Сепак, низ годините мастите се преместуваат на другите делови од телото, посебно околу половината, што и не енајдобро за здравјето.

 

 

Свртен триаголник

 

 

Ваков облик на задник имаат жените со ниско ниво на естроген и оние кои излегуваат од менопауза. Тогаш нивото на естрогенот срастично опаѓа и мастит се преместуваат на другите делови од телото, најчесто на половината. Многу е важно да се препознае промената на телото, посебно тогаш кога се приближувате на оваа животна старост.

 

 

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина