Веганска овошна торта
Состојки:
- 220 гр. ореви
- 180 гр. урми
- прстофат сол
- 300 гр. индиски ореви
- 100 гр. кокосово масло
- 140 гр. мед
- едно стапче ванила
- 100 мл. лимонов сок
- 170 гр. шумско овошје
Подготовка:
Урмите се оставаат да отстојат во вода дваесеттина минути, за да може да им се извадат семките. Потоа се ситнат заедно со оревите и се обликуваат во хомогена смеса. Оваа смеса се втиснува во калап на кој претходно е ставена проѕирна фолија.
Исцедените индиски ореви, семките од ванилата и сокот од лимон треба да се исмешаат со кокосовото масло и медот и од нив да се направи смеса слична на паста.
Малку повеќе од кремата треба да се размачка на подлогата од ореви.
Во преостанатиот дел од кремата се додава шумското овошје и добро се меша со миксер. Оваа крема се нанесува врз пастата. Пред служење тортата треба да отстои неколку часа во ладилник.