Трицепсот по правило е најпотценетиот мускул во човековото тело. Бодибилдерите од висок профил пред се фокусот го стават на силата на бицепсите, додека пофесионалните спортисти посветуваат поголемо внимание на мускулите на рамењата и центарот.

Меѓутоа овој мускул, кој се состои од три дела, зафаќа повеќе од една третина од масата на рацете. Дури и ако ги вежбате трицепсите од естетски причини, ќе ви се врати постојаната сила во рацете. Трицепсот игра важна улога во движењето на лактите и генерално силата во рацете. Пливачите имаат изразени трицепси поради движењето на рацете во водата, додека кошаркарите посебно го тренираат овој мускул за подобро да можат да гоизведуваат шутот со скок. Погледнете само колку масивни трицепси има Леброн Џејмс и се ќе ви биде јасно.

 

 

Програма

 

Оваа програма се прави во комбинација на движења со туркање и повлекување. Вежбите се изведуваат според кружен принцип без пауза, со тоа што паузата за земање вода можете да ја направите по завршување на еден круг.

 

Вежби

 

Правете 10 повторувања во секоја од шесте вежби кои ќе ги правите во кружен циклус. Вкупно направете три круга со пауза од една минута меѓу круговите.

 

 

Вежба 1: Потисок со тегови


Вежба 2: X влечење надолу


Вежба 3: Склекови на пилатес топка


Вежба 4: Истегнување на трицепсите


Вежба 5: Трицепс потисок на сајла


Вежба 6: Пропаѓање на паралелни шипки

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина