Луѓето дефинитивно мора да обратат внимание на своите заби, бидејќи тие можат да укажат на одредени проблеми со органите. Според мислењето на многу стручњаци, состојбата на вашите бубрези и мочен меур се одразува во долните и горните секачи (единиците и двојките).

Кога станува збор за нормална состојба на црниот дроб и жолчката, тие се поврзани со песјаците. Предните катници се блиску поврзани со белите дробови и дебелото црево, бидејќи тие покажуваат во каква состојба се овие органи. Катниците (шестките и седмиците) укажуваат на состојби на панкреасот, слезината и на жолчното ќесе, додека умниците укажуваат на состојбата на срцето и тенкото црево. Но, постојат болести кои не можат да бидат назначени со оштетувањето на забите затоа што се веќе остранети. Оваа болка се нарекува фантомска и обично се појавува како сигнал кој погодениот орган го испраќа до забите.

Дефинитивно постои многу силна врска помеѓу нашите органи и заби, па поради тоа мора да водиме посебно внимание за состојбата на нашите заби за да можеме да откриеме некоја болест што поскоро. Освен тоа, поради оваа силна врска, ќе искусиме и главоболки и мигрени, на пример, ако коренот од забот ни е воспален, ќе почувствуваме болка во париеталната регија. Од друга страна, ќе почувствуваме болна во предниот дел ако постои пробелм со лезии на горните секачи.

Индикација за тоа дека најверојатно имаме хроничен пиелонефритис (инфекција на горниот уринарен тракт), цистистис (бактериска инфекција на мочниот меур) или отисис медиа (воспаление на средното уво) е болката во првите и вторите секачи.

Сигнал за воспален крајник и за остеохондроза е болката во првите секачи, додека константна болка во таа регија е показател за холециститис (акутно воспаление на ѕидот на жолчното ќесе) или за хепатитис.

Алергиските реакции како астма или воспаление на синусите, како и хронично воспаление на белите дробови и колитис, ќе бидат прикажани со болка во четвртиот и петтиот катник.

Одредена болка во долниот или горниот четврт катник е показател дека постојат некои пробелми со рамењата и колената. Освен тоа, тоа е исто така знак дека патиме од некое воспаление поврзано со артритис или дури и со болести на цревата.

Кога се работи за чиреви, анемија, чир на дванаестпалачното црево, панкрасот или за гастритис, болка ќе се почувствува во горната шестка и седмица. Од друга страна, болка само во горната шестка значи дека имаме тумори на штитната жлезда, воспаление на синусите, ангина, па дури и воспаление на јајчниците и слезината.

Оние кои патат од артериосклероза или кои имаат одредени здравствени проблеми поврзани со артериите, ќе почувствуваат болка во долните катници.

Многу стручњаци тврдат дека болката во долната седмица е показател дека постојат одредени проблеми со белите дробови, како што е на пример астма, воспаление или бронхитис. Освен тоа, тоа исто така може да биде знак за присуство на полипи во цревата.

Исто така, мора да бидеме свесни за фактот дека одредени проблеми со катниците често се поврзани со срцеви заболувања и вродени срцеви маани. Кога се работи за кариес во оваа регија, тоа значи дека имаме чир во стомакот или дека постојат проблеми со ендокринолошкиот систем.

 

Тагови: заби
Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина