Посни шницли од ориз со сос од печурки
Состојки:
-
300 гр. ориз
- 2+2 лажици брашно
-
црн пипер
-
сол
-
масло
- 2 лажици суви печурки
Подготовка:
-
Оризот се вари, се лади и се меша со една полна лажица брашно
- Во оваа смеса се додава малку црн пипер и сол, па од добиената смеса се обликуваат шницли. Секоја шницла се валка во брашно (отприлика 2 лажици).
- Во тенџере се става масло, добро се загрева и во него се пржат шницлите.
-
Шницлите се служат со сос од суви печурки. Сосот се подготвува така што 2 лажици суви печурки добро се мијат и се варат во солена вода. Потоа се сечат на тенки ленти, малку се пропржуваат на масло и им се додава 1 лажица брашно и се посолуваат по вкус.