Се вели дела ракот е неизлечива болест за која единствен лек е хемотерапијата, но овој метод повеќе ги уништува болните од оваа болест отколку самата болест. Сепак, луѓето во светот успеваат без големи проблеми, со користење на природата и природните лекови да го излекуваат ракот. Некои тоа го постигнале со моркови, други со канабисот, трети со куркумата, па со сода бикарбона, а најновото решение е ѓумбирот. За куркумата веќе долго се знае дека има лековити својства и дека дава одлични резултати во лекувањето на ракот, но сега новите истражувања покажуваат дка ѓумбирот е исто толку моќен како алтернативен третман во борбата против ракот. Состојката во ѓумбирот, познат како шогаол, е многу активна антиканцерогена состојка. Оваа состојка се произведува кога коренот на ѓумбирот се исуши или се свари. Откриено е дека само оваа компонента на ѓумбирот ги убива клетките на ракот, оставајќи ги здравите недопрени. Тоа многу го разликува од конвенционалните третмани за ракот, кои не прикажуваат таков вид на селективна цитоксичност и кои навистина можат да им наштетат на пациентите. Постои нешто многу специфично кај оваа состојка што го прави супериорен во однос на хемотерапијата. Најновото истражување на американските научници, чии резултати се објавени во списанието BMC Complementari and Alternative Medicine, открива дека ѓумбирот може да помогне во уништувањето на клетките на рак на јајниците, најсмртоносниот рак кај жените.

Ѓумбирот делува така што го блокира растот на клетките на ракот и на тој начин го забавува нивното ширење. Иако се потребни понатамошни истражувања, научниците истакнуваат дека оние жени кои страдаат од рак на јајниците, можат со согласност од својот доктор да почнат со секојдневно консумирање на свеж ѓумбир или суплементи од ѓумбир. Едно други истражување спроведено во Велика Британија, објавено во British Journal of Nutrition, открива дека ѓумбирот може да помогне и во лекувањето на ракот на простатата. Ѓумбирот ги уништува клетките на ракот на простатата, без да ги уништува здравите телесни клетки.

Матичните клетки на ракот се способни да се обновуваат, отпорни се на конвенционалните хемотерапевтски средства, способни се делење и создавање на нови колонии на туморот. Единствен начин во целост да се победи оваа болест е да уништат матичните клетки на ракот во самиот тумор.
Кога се работи за ракот на дојката, шогаол значајно влијае врз циклусот на клетките, што доведува до побрза смрт на клетките на ракот, и тоа преку индукција на аутофагијата. Исто така, шогаол го спречува формирањето на јазли и грутчиња на ракот.

Како што можеме да видиме, голем број истражувања докажале дека ѓумбирот има одлично делување врз здравјето на организмот, а со секое следно истражување тоа и се потврдува. Ова чудесно растение има способност да ги поттикне клетките на ракот самите да се уништуваат, со што може да го намали присуството на клетките на ракот за дури 56%. Тој е 10.000 помоќен од хемотерапијата при лекувањето на ракот на дојката. Сепак, со оглед на тоа што тој доаѓа во интеракција со некои лекови, многу е важно пред почетокот на неговото консумирање да се посоветувате со доктор или нутриционист.

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина