Опасноста од недостиг на магнезиум
Името на магнезиумот потекнува од грчкиот збор манганесе, кој значи магија. А, според Државниот Универзитете од Орегон, во целост си го има заслужено своето име. Магнезиумот е минерал со антиоксидативно својства, а на организмот му е потребен за развој и оддржување на коските, за зараснување на рани и метаболизација на јагленохидратите. Исто така, тој е еден од клучните фактори кој ги апсорбира витамините Б и Ц во организмот и е пресуден фактор за здравјето на мозокот.
Списанието Livestrong предупредува на симптомите од недостиг на магнезиум во телото. Тоа се:
- слабост
- мачнина
- повраќање
- вртоглавица
- наслабнат слух
- слаба коса
- тенки и кршливи нокти
Недостатокот од магнезиум во екстремни случаи се манифестира со:
- парализа
- слепило
- неплодност
За да го одбегнете недостатокот на магнезиум во организмот, списанието HealthAliciousNess препорачува воведување на следнава храна во секојдневната исхрана:
Јаткасти плодови и семки – лешници, бразилски ореви, тие се храна која во себе има најмногу манган, богати се со витамин Е, бакар и со магнезиум.
Житарки од цело зрно – кафеав ориз, зобени снегулки, квиноа, булгур и просо се житарки полни со магнезиум кои го намалуваат ризикот од дијабетес 2, боелсти на срцето и одредени типови рак.
Мешунки – грав, грашок и леќа, полни се со влакна, витамин Ц и магнезиум
- Црн чај – еден од најлесните начини како да се зголеми дозата на магнезиум во телото е ако дневно се пие шолја вистински црн чај. Предностите на црниот чај вклучуваат и позитивен ефект на работата на срцето и коските.
- Спанаќ – еден од најздравите преставници на лисјестиот зеленчук, покрај магнезиум има два пати повеќе од препорачаната дневна доза од витамин А и шест пати повеќе од витаминот К
- Тофу – оваа вообичаена намирница на вегетаријанската кујна е поздрава отколку што мислат повеќето луѓе. Покрај магнезиум, тофуто е одличен извор и на калциум, железо и омега 3.
- Морски плодови – школки, ракови и риба се само дел од морските плодови кои се богати со магнезиум. Освен магнезиум, тие се добар извор и на Б витамин, омега 3 и есенцијални аминокиселини.