Иако повредите се можни во било која форма на фитнес ( од аеробни вежби преку функционален тренинг и тренинзи во кои ја користиме само сопствената тежжина па се до  анаеробно вежбање со оптеретување),  во оваа статија ќе зборуваме за повреди кои се јавуваат како резултат на кревање тежини.

 

Со оглед на тоа што тренираме на најефикасен можен начин,  зборуваме за интензивен тренинг кој постојано не држи на тенка линија помеѓу зголемување на мускулите и повредите кои би можеле да настанат. Најпрво, да ги видиме причините поради кои би можело да дојде до повреди …

 

1. Несоодветна техника за изведување на вежбите

 

На секој кој се занимава со кревање тежини, приоритет би требало да му биде правилната форма на изведување на вежбите. Ова од една страна ќе осигура дека се ангажира токму оној мускул за кој е наменета вежбата, а уште поважно е дека правилниот облик на изведување на вежбите ќе го зачува од повреди.  Раминините во кои одредени зглобови можат да се движат се анатомски точно предодредени (со исклучок на луѓето со хиперболни зглобови) и секој кој вежба би требало да се стреми кон совршенство во изведувањето на вежбите.

 

2. Преголема тежина

 

Тежината која сме ја ставиле е премногу голема, ако не можеме да ја контролираме во ексцентричната фаза на движењето (при спуштањето) и  ако не можеме правилно да го изведеме движењето.

 

3. Лоша асистенција на партнерот во вежбање

 

Асистент ни е потребен кога креваме тежини кои се на границите на нашите можности. Еден добар асистент е доволно физички силен за да помогне во одредена вежба, со доволно искуство и чувство за моментот во кој треба да се помогне во смисла за тоа колкава помош е потребна.

 

 

povredifitness11

 

 

4. Неправилна употреба на техника на мамење (cheating) и форсирани повторувања (forced reps)

 

Наведените техники се напредни форми за кревање тежини кои и овозможуваат на една личност да ги премине нејзините граници на можности и да го шокира мускулот за тој да расте. Двете техники вклучуваат употреба на момент на силата (нагло движење) и доколку оној што крева тежини нема соодветно искуство може да дојде до повреда.

 

5. Премногу  чести тренинзи

 

Кога се претерува, енергетскиот систем (АТП и гликогенските резерви) се исцрпени. Ако во таква состојба личноста продолжи да вежба и згора на тоа, инсистира на висок интензитет, повреда е нешто кое мора да се земе предвид. Решението е да се земе пауза од  1-2 пати неделно и во ограничување на времетраењето на вежбањето на максимум еден час.

 

6. Занемарување на истегнувањето

 

Со истегнувањето, овозможуваме опуштање и издолжување на мускулите, овозможувајќи подобра циркулација и зголемување на еластичноста на мускулите. Ова ја намалува веројатноста од појава на повреди.

 

7. Неадекватно загревање

 

Со загревање, ја зголемуваме температурата на мускулот, што во него ја намалува вискозноста на крвта и ја зголемува неговата еластичност и подвижност.

 

8. Негативни повторувања

 

Ексцентрични или негативни повторувања се многу ефикасен метод на вежбање за зголемување на мускулната маса, но истовремено и многу ризичен. Во негативната фаза на движење, мускулите можат да се справат со поголема тежина од концентричната фаза. На пример , некој кој може да подигне и до 100 kg на бенч клупата , во ексцентричната фаза ќе може да подигне и до околу 130 kg . Кај овие повторувања, многу е важно да се има асистент од доверба.

 

Повредите можат да се поделат врз основа на неколку критериуми. Еден од нив е од видот на повреденото ткиво. Може да биде повредени тврдите ткива ( коски) , а потоа и ‘рскавиците, лигаментите, тетивите и секако –  мускулите.

 

Од практична страна, најупотребувана е поделбата на повредите според местото на повреда. Бидејќи е тешко да се дојде до некои релевантни статистички податоци за тоа кои се повредите кои се најчести во фитнесот, според некои проценки се смета дека најчести се повредите на рамената и повредите на колената.

 

Eripuit oporteat patrioque vel ne. Albucius voluptatum eu vel. Sea nisl voluptaria sententiae et, eum autem fuisset definitionem no. Id paulo dicam postea nam, quo regione facilisi aliquando cu. Ad aeque reformidans mediocritatem vim.