Секој пат кога вежбате, на вашите мускули  се создаваат мали лузни, кои се всушност главните причини за болка. Откако  вашето тело ќе се опорави од лузни, ќе станете посилни, побрзи и повитки. Но, ако мускулите прекумерно  ги заморувате,  го нарушувате природниот процес на обновување на мускулното ткиво и  зголемувањето на мускулната маса.

Замислете ги  вашите мускули, како дел од материјалот што го држите  пред себе со двете раце. Кога ткаенина би ја растегале, во еден момент ќе престанете, затоа што  ќе почне да  пука. За жал, повеќето луѓе кои вежбаат редовно, не знам како да го промовираат природниот процес на опоравување на мускулите. Кога на  вашите мускули не им  се посветите правилно, дури и  мали повреди може да бидат проблем.

Како да знаете дали  треба да се посвети поголемо внимание на мускулите или не? Типично, болката ќе биде остра, интензивна и локализирани на одредена област. Болката сигурно ќе бидат поблаги со  добар одмор, но вие сепак ќе  чувствувате напнатост. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да се ублажи болка во мускулите и да се забрза нивното заздравување.

 

Подигнете ги,  ставите компресиран завој и  ладни облоги

Веднаш штом ќе ги подигнете  мускулите над нивото на срцето,  ставите компресиран  завој и студена облога . Сето ова ќе помогне во олеснување на воспаление. Држете ладни облози секој час  по 15 минути, следните 24 часа. Продолжете со подигнувањето на  мускулите над нивото на срцето за  да се забрза закрепнувањето. Почекајте најмалку една недела пред да се запре со овие постапки.

 

Немојте да земате лекови против болка

Ако ништо друго, таа болка можете да ја поднесете. Лековите против болки нема да помогнат. Тие ќе го поткопаат природниот процес на закрепнување на мускулите, нивната обнова и развој. Ако веќе сте земале лекови против болка, секогаш следете ги инструкциите на етикетата.

 

Забележувате  модринки

Ако сте забележале гребнатинка на дел од телото каде што ве боли мускулот, тогаш таа болка може да се смета за релативно сериозна. Модринките се случуваат кога мускулното ткиво е толку оштетено што предизвикало  крварење внатре. Ова е сигурен знак дека треба да се консултирате со лекар. Исто така, ако штетата била подлабоко во мускулното ткиво, може да потрае и  неколку дена, за на површината на кожата  забележите модрина.

 

Не се истегајте

Или барем не го правете тоа веднаш. Оптегнувањето на оштетените само ќе предизвика дополнителна штета и ќе се направат работите полоши. Прво, дадете им на вашите мускули некои време да се опорават, а потоа да имаат завршено истегнување. Ако оштетувањето е благо, и најверојатно е, можете нежно да ги истегнувате  мускулите во  следните неколку дена. Во текот на истегнување треба да се чувствува болка, но треба да биде пријатна. Ако болката станува мачна,  престанете со истегнување.

 

Забавете

Во зависност од тоа колку штетата е сериозна, може ќе треба да се направи пауза за неколку дена или недели и во тоа време да се одморите. Никогаш не продолжувајте со програма за вежбање во време кога ќе чувствувате  интензивна болка во мускулите. Мускулите не треба да ве  болат. Ако ве болат, треба да престанете да вежбате  за некое време, или барем  намалете го  интензитетот на вежбање.

 

Размислете за тоа што не беше во ред

Додека мускулни болки се резултат на пад или удар, ќе треба да се обрне внимание на тоа како да се најде причината. Ова значи дека мускулите не се толку развиени и моќни. На пример, тркачите често чувствуваат болка во пределот на задната страна  на нозете, бидејќи мускулите  на задникот не се доволно развиени. Секогаш кога вежбате  треба да работите  на развивање на сите мускули.

Ја почитува здравата исхрана,посебно овошјето и зеленчукот,љубител на животни,верува во љубов,омилено место за живеење Париз