Рибиното масло се проби на третото место на најчесто користени суплементи во САД, веднаш по витамините и минералите. Меѓутоа, колку навистина имаме полза од него? Се смета дека дури 10% од сите жители на САД го земаат овој суплемент. Слично е и кај нас. Земањето суплементи им стана навика на многу наши граѓани, а се повеќе се користи рибиното масло.

Но, прашањето е дали навистина имаме полза од рибиното масло? Повеќето клинички студии, најмалку 25 од нив, кои се спроведени во последните 10 години, не покажале дека земањето рибино масло ја намалува зачестеноста од срцеви и мозочни удари кај популацијата која е во ризик. Испитаниците по правило биле луѓе кои веќе имале доживејано срцев или мозочен удар, односно оние кои ги имале некои од значајните фактори на ризик за настанување на овие заболувања, како што е зголемено ниво на холестерол, хипертензија или дијабетес тип 2.

Во теорија, постојат доволно причони поради кои рибиното масло влијае позитивно врз нашето здравје. Повеќето од овие суплементи се богати со две омега-3 масни киселини – ЕПА (EPA) и ДХА (DHA) – кои докажано имаат ефект на ,,разредувачи,, на крвта, нешто слично на аспиринот. Омега-3 масните киселини влијаат на намалувањето на воспалителните реакции, додека некои од овие суплементи се користат како лекови за намалување на високото ниво на холестерол.

Но, она кое постои во теорија, не е докажано преку резултатите од клиничките студии. Поради тоа многу стручњаци се залагаат за преиспитување на улогата која ја има рибиното масло на превентива при настанување на болеста. Од друга страна, некои стручњаци сметаат дека сите студии се ограничувале на испитаници кои ги имале некои од ризик факторите, како и дека не го земале во обзир влијанието на овој суплемент врз други состојби и настанувањето на некои други

 

Рибиното масло се проби на третото место на најчесто користени суплементи во САД, веднаш по витамините и минералите. Меѓутоа, колку навистина имаме полза од него? Се смета дека дури 10% од сите жители на САД го земаат овој суплемент. Слично е и кај нас. Земањето суплементи им стана навика на многу наши граѓани, а се повеќе се користи рибиното масло.

Но, прашањето е дали навистина имаме полза од рибиното масло? Повеќето клинички студии, најмалку 25 од нив, кои се спроведени во последните 10 години, не покажале дека земањето рибино масло ја намалува зачестеноста од срцеви и мозочни удари кај популацијата која е во ризик. Испитаниците по правило биле луѓе кои веќе имале доживејано срцев или мозочен удар, односно оние кои ги имале некои од значајните фактори на ризик за настанување на овие заболувања, како што е зголемено ниво на холестерол, хипертензија или дијабетес тип 2.

Во теорија, постојат доволно причони поради кои рибиното масло влијае позитивно врз нашето здравје. Повеќето од овие суплементи се богати со две омега-3 масни киселини – ЕПА (EPA) и ДХА (DHA) – кои докажано имаат ефект на ,,разредувачи,, на крвта, нешто слично на аспиринот. Омега-3 масните киселини влијаат на намалувањето на воспалителните реакции, додека некои од овие суплементи се користат како лекови за намалување на високото ниво на холестерол.

Но, она кое постои во теорија, не е докажано преку резултатите од клиничките студии. Поради тоа многу стручњаци се залагаат за преиспитување на улогата која ја има рибиното масло на превентива при настанување на болеста. Од друга страна, некои стручњаци сметаат дека сите студии се ограничувале на испитаници кои ги имале некои од ризик факторите, како и дека не го земале во обзир влијанието на овој суплемент врз други состојби и настанувањето на некои други

 

Типови масни клетки

Погрешна е идејата дека сите масни клетки служат за зачувување на масните наслаги (сало). Кога зборуваме за чување, мислиме на белите масни клетки. Постојат и кафеави масни келтки, кои ја метаболираат маста – тие ја оддржуваат телесната температура кај цицачите, кај кои им е неопходна константна телесна температура. Овие масни клетки изумираат како старееме, и тоа е една од причините зошто потешко слабееме со годините. Покрај кафеави, забележани се и т.н. беж масни клетки, кои функционираат на ист начин како и кафеавите, кај глувци и кај луѓе. И нив ги губиме со тек на време, но рибиното масло и овде има многу важна улога.

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина