Сигурно некогаш сте помислиле за себе и вашето вежбање и за тоа како вашиот тренинг еволуирал во текот на годините. Веројатно кога сте биле тинејџери и и вие сте ги практикувале класичните бодибилдинг вежби. Секако, што друго би можеле да направите? Сигурно сте се воодушевувале на изгледот на вашите бодибилдинг идоли и сте сакале да изгледате баш како нив – огромни и мускулести . Со текот на годините, секако се сменила вашата перцепција за тоа како треба да изгледате и вежбате.

 

Секако, сеуште го посакувате оној мускулест изглед. Разликата е во тоа што сега ви се поважни функционалната сила, кондиција и доброто здравје, околку огромната мускулна маса и чувството дека вашите мускули се ” напумпани “. Некои луѓе сеуште не можат да разберат ова.

 

Секако, на сите во некој период од вежбањето целта ни била да изгледаме како  бодибилдер . Денеска повеќето искусни во оваа област, повеќе преферираат да изгледаат како атлети и практикуваат содветни вежби . Подолу е еден пример за ова, но се разбира, се вметнуваат и одредени бодибилдинг вежби за промена и разбивање на рутината.

 

1 . Менување на вежби за горен / долен дел од телото или вежби за целото тело

 

Мислиме на сложени вежби во овој дел. Зборуваме за тренинг за целото тело, каде што се ротираат чучњеви, преса, бенч клупа и мртво дигање. Обидете да додадете и некои неконвенционални вежби и да го дополните овој микс , како што се потисокот над глава, чучњевите со оптоварување, истегнувањето со гума итн…Можете да додадете вежби за намалување на телесната тежина за да ја ” завршите” работата. Вежбајќи го целото тело , тешките вежби не само што ќе ве натераат да се борите за воздух, но исто така, ќе го забрзаат вашиот метаболизам и ќе ви помогнат да согорите масти и до неколку часа по завршување на тренингот.

 

2 . Држете се настрана од справите

 

Кога вежбате на справи не ги употребувате вашите мускули за стабилизирање и основните мускули. При вежбите со слободна тежина, тренингот ќе ви помогне да изградите еден добар пакет на движења и основа што ќе го задржи вашиот ‘рбет стабилен и безбеден за време на широкиот дијапазон на движења.

 

 

naslovna bodibilding

 

3. Вежби за сила и експлозивност

 

Наместо да правите бавни повторувања, обидете се да правите бавни негативни и експлозивно -брзи позитивни повторувања. На овој начин ќе ја зголемите силата и вашата брзина на свиткување на мускулните влакна – оние кои се одговорни за сила и експлозивни движења.

 

4. Избегнувајте ги долгите кардио-вежби со низок интензитет

 

Доколку вежбате кардио вежби со низок интензитет, тоа е воглавно добро за релаксација и здравје. За губење на мастите, се препорачуваат кардио вежби со висок интензитет како спринт, трчање по скали ,трчање со оптоварување.Овие сесии обично траат по 15 минути и имаат многу подобар ефект од кардио вежбите со низок интензитет.

 

5 . Последно, но не и најмалку важно, работете на колковите

 

Дали сте слушнале дека вашата сила доаѓа воглавно од колковите ? Во многу спортови, како што се боксување , атлетика и слично, колковите играат огромна улога. Да се имаат силни колкови значи да се има поголема целокупна моќ. Обидете се да се сконцентрирате на вежбите за мртво дигање и чучњевите како главни подигнувања во програмата за вежбање. Од друга страна пак, вежбите и различните подигнувања со металниот котел ќе ја подобрат мобилноста на вашите колкови.