Рацете, рамењата и горниот дел од грбот имаат многу помалку масти од остатокот од телото. Меѓутоа, тоа не значи дека не можат да изгледаат млитаво (посебно рацете). Следниве четири вежби ќе ви донесат видливи резултати за само неколку дена. Со правилна исхрана и кардио тренинг, за кусо време ќе имате раце и рамења налик на професионален спортист.

Подигање на рацете во страна

Застанете во расчекорен став во ширина на рамењата, нозет свиткајте во колената и земете по еден тег во секоја рака. Малку наведнете се нанапред, со рацете поставени пред колената. Истовремено подигајте ги двете раце во страна, така што со рамењата за малку да можете да ги дофатите лопатките. Вратете се во почетната положба. Ова е едно повторување. Направете по три серии од по десет брзи повторувања.

podiganje-na-strana

 

Подигање тегови кон горе

Земете по еден тег во секоја рака, дланките свртете ги кон горе, грбот треба да ви биде затегнат и исправен. Без да го движите горниот дел од рацете, свиткајте ги рацете во лактите и подигнете ги теговите кон рамењата. Полека вратете ги теговите во почетната положба, целосно испружувајќи ги рацете. Тоа е едно повторување. Направете три серии од по десет повторувања.

podiganje-nagore

Спуштање ги рацете зад главата

Земете тегови во рацете, легнете на клупа или на работ од креветот. Рацете затегнете ги и кренете ги во вис. Без да ги помесувате рацете, подлактиците спуштете ги кон главата. Задржете пет секунди, па кренете ги рацете во почетната положба. Ова е едно повторување. Направете по три серии од по десет повторувања.

podiganje-nad-glava

 

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина