Жените ги одбегнуваат овие вежби, бидејќи мислат дека со оптоварување т.е. со тегови ќе добијат масивни и мускулести нозе како кај мажите и сметаат дека нозете се доволно ангажирани со пешачење и трчање. Тоа е сосема погрешно мислење. Тренингот со оптоварување е потребен затоа што со него се обликуваат мускулите, им се зголемува нивната густина и стануваат силни. Но, тој не е доволен за со него да може да се постигне губење на масното ткиво помеѓу кожата и мускулите. Затоа е неопходно да се комбинира со анаеробниот начин на вежбање, кој го стимулира масното ткиво да ги разградува мастите.

Ви ги претставуваме вежбите кои се најефикасни за обликување на нозете, со опишување на начинот на нивното изведување, бројот на серии и бројот на повторување на сериите.

1. Чучнувања

 

noze1

 

Дефинитивно најдобра вежба која ги ангажира сите мускули на натколеницата. Се изведува така што стоите додека шипката со тегови е навалена на долниот дел од вратот. Стапалата кај основното чучнување се во ширина на раменицата, а прстите се малку свртени нанадвор. Спуштајте се полека надолу и внимавајте колената да не одат премногу напред. Наш предлог е чучнувањето да се прави длабоко, посебно кога се работи за тренинг на жени. Се изведува од 4 до 5 серии од по 12 до 15 повторувања. Исто така, треба да правите повеќе видови чучнувања, како што е ниско чучнување, сумо чучнување и предно чучнување. За почеток може да се комбинира основното чучнување во 3 серии и сумо чучнувањето во 2 серии.

2. Исчекор

 

noze2

 

 

Ова е одлична вежба за обликување и дефинирање на мускулите на нозете. Може да се прави со дворачен тег на грбот или со посебни тегови. Држејќи ги теговите на грбот или во рацете, во став заземен како за чучнување, со едната нога исчекорете нанапред, додека другата ви е малку свиткана. Притоа обидете се да го допрете подот со коленото. Од таа положба повторно се враќате во почетната. Може да се прави само со едната нога, па со другата нога или наизменично. Вежбата се изведува во 3 серии од по 12 – 15 повторувања.

3. Мртво дигање

 

noze3

 

Оваа вежба исклучително ги развива мускулите на задната ложа и влијае многу врз обликување на задникот. Тегот е на под, зафатот е во ширина на рамениците и исто така и стапалата. Прстите на ногата се насочени рамно напред. Заземете положба како за чучнување. Колковите се пониски во однос на рамениците, а повисоки во однос на колената. Од таа положба се подига тегот додека не се исправите целосно. Задржете се тука една до две секунди, а потоа спуштете се во почетната положба. Вежбата исто така се прави во 3 серии, со по 12 – 15 повторувања.

4. Романско дигање

 

noze4

 

Одлична вежба за развивање на мускулите на задната ложа и задникот. Застанете исправено со теговите во раце, додека нозете се наоѓаат во ширина на рамениците. Од таа положба наведнете се кон напред, свиткајте се во појасот и задржете ги колената речиси целосно испружени. Кога тегот ќе го допре подот и рамениците ќе ви бидат паралелни со подот, вратете се нагоре. Изведувајте ја оваа вежба во 3 серии со по 15 повторувања. За искусните вежбачи повторувањата можат да одат и до 20 повторувања.

5. Ножна флексија

 

noze5

 

 

Оваа вежба исклучително добро влијае врз мускулите на задната ложа и глутеусот. Затоа немојте никогаш да ја прескокнувате оваа вежба. Легнете на справата за вежбање на стомак. Стапалата поставете ги под држачите за нозе. Свиткајте ги колената наназад и полека подигнувајте ја тежината додека петите не допрат до задникот. Колковите не треба да се подигаат за време на изведување на оваа вежба. Значи, полека и под контрола спуштајте го товарот во почетна положба. Изведувајте ја вежбата во 3 серии од по 10 до 12 повторувања.

6. Подигање на колковите или/hipthrust

 

noze6

 

За оваа вежба ќе ви биде потребна клупа на која ќе ги навалите рамениците. Поставете го тегот преку карлицата. Спуштајте го трупот со тегот додека не го допре подот, а потоа вратете се горе. Задржете го тука тегот некоја секунда. Вежбата се изведува во 2 серии, со по 10 до 12 повторувања.

 

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина