Паничниот страв од бременост и од породување, попознат како токофобија, се почесто се среќава во општеството и погодува се поголем број жени. Од токофобија денес патат околу 14% од женската популација, што не е мал број, иако во него се вклучени и оние жени кои се плашат панично од нова бременост поради трауматичните искуства кои ги доживејале во првата или во поранешните бремености. Меѓутоа, тој страв почесто ги погодува жените кои никогаш не биле бремени и кои веруваат дека можеби никогаш нема да имаат деца, бидејќи панично се плашат да забременат. Сите нив, освен паничен страв при помислата на бременост, ги фаќа и потиштеност, која воедно е и врската што се поголем број жени пати од оваа фобија.

 

Друг проблем е стравот од повторна бременост. Тука состојбата е малку полесна, затоа што се работи за страв кој може да се објасни и ублажи, но ниту овој страв денес не се решава како што би требало. Има многу жени кои од некоја причина преживејале траума, некои за време на бременост, некои за време на подобрување, па логично е да се плашат повторно да го преживејат сето тоа. Голем број од нив никогаш повеќе не забременуваат.

 

Некои покажуваат типична нервоза и потиштеност поврзана со стравовите, а некои се навистина парализирани, но тоа се стравови кои можат да се ублажат и надминат. Оние жени кои успејале да го надминат овој страв, велат дека еден од “поттикнувачите” за порастот на токофобни жени е тој што медиумите зборуваат најчесто негативно за породувањата. Постојано се зборува за лоши искуства, а помалку се прикажуваат оние убавите нешта. Жените со токофобија мора да сфатат дека породувањето и бременсота не се лесни, но дека се убави и подносливи.

 

 

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина