Состојки:

 

  • 2,5 шолји кељ
  • 3 големи моркови исецкани на кругови
  • 1/2 шолја сецкан праз
  • 1 главица кромид ситно сецкана
  • 2 парчиња целер
  • 2 чешниња лук, ситно сецкани
  • 1 свеж корен од ѓумбир, исчистен и сино исецкан
  • 6 шолји вода
  • 1 лажица маслиново масло
  • 1 лажичка куркума
  • 1/2 кашичка сол
  • 1/4 лажичка мелен црн пипер
  • сок од половина лимон
  • магдонос за украсување

 

Подготовка:

 

Во поголемо тенџере загрејте го маслото и лукот една минута. Додадете ги сецканиот кромид и праз, морковот, ѓумбирот и целерот и оставете да се динста 5 минути, со често мешање.
Потоа додадете ги сецканиот кељ и оставете да се крчка уште 3-5 минути. На крај сипете ја водата и додадете ги сите други зачини. Оставете да проврие, а потоа намалете го огнот и оставете да се вари уште околу половина час. Украсете со свеж магдонос.

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина