Гулаш “Унгарска зима”
Состојки:
- масло
- 200 гр. младо сирење, исецкано на коцкички
- 5 зрели домати, излупени и исечкани на коцкички (или пелати)
- 1 кг. компир исецкан на коцкички
- 300 гр. моркови исецкани на коцкички
- 150 гр. чадени тофу колбаси, исецкани на кругови
- 2 лажици црвен пипер
- 1 лажичка мешавина од сув лук, кромид и чили
- 3 лажички сол
- 1 литар топла вода
Подготовка:
Во поголем сад загрејте 2 лажици масло на тивок оган, додадете ја мешавината од зачини и додадете ги доматите, компирите, морковите и солта. Додадете ја топлата вода и почекајте да зоврие на најголема температура. Кога ќе зоврие, намалете го огнот и варете околу 30 минути. Испржете ги коцкичките сирење додека не поруменат. Исцедете го вишокот масло и додадете ги во гулашот. На крај додадете ги чадените колбаси. Сервирајте топло.