kamilica1

Чај од камилица ви помага во одбраната против рак,тврдат истражувачи од Државниот универзитет во Охајо.Apigenin состојката која се содржи во овој чај ги отрстранува канцерогните клетки во организмот

Ензимот apigenin  ги блокира клетките на ракот,го спречува нивното ширење и прави по подложни на лекови.Покрај сите овие работи тој ги корегира и абнормалностите во рибонуклеинската киселина,кои се одговорни за појаваа на 80 проценти од видовите на рак.

“Ние знаеме дека треба да храниме здраво  ама често не ги знаеме вистинските причини за тоа.Со оваа истражување го откривме благотворното дејство на apigenin,кој делува на многу протеини во нашите клетки и им го враќа нивниот нормален протеински профил.Оваа истражување има голема вредност за развивање на превентивни антикарценогени стратегии”-изјави Andrea Dosef,молекуларен генетичар во Универзитетот во Охајо

Освен во камилицата ензимот apigenin може да се најде и во целер,како и во многу видови на овошје и зеленчук кои се застапени во медитеранската кујна.