Таг: Здравје

Таг: Здравје

Што е орторексија?

Поголемиот број нутриционисти, доктори и здравствени работници ќе ви кажат дека целосното исфрлање одредени намирници од исхраната, со исклучок на нетолеранцијата на нив, може да му штети на здравјето, вели Independent.   И покрај тоа што во последно време е забел...
ЗдравјеИсхрана

Колку навистина сон ви е потребно?

Спиењето е важно за здравјето исто колку и правилната исхрана и физичката активност. Редовниот и квалитетен сон им помага на луѓето да го подигнат расположението и ги прави способни за извршување на секојдневните работи. Дури 40% од населението има нередовен сон, а тоа може ...
ЗдравјеРазно

WI-FI: тивок убиец кој полека не убива

Во модерното општество, секој е зависник од Интернетот. Тоа ни го олесни и појавата на Wi-Fi безжичните врски. Сепак, кога се работи за нашата безбедност, компаните коишто произведуваат Wi-Fi рутери треба да следат некои строги норми со цел овие уреди да бидат безбедни за на...
ЗдравјеРазно

Што по лошите навики?

Сте го оставиле пушењето, што е за пофалба, но сега се плашите дека премногу ќе се здебелите. Се поставува прашањето, како да се оддржи витката линија и по оставање на пушењето?   Пушењето е биолошки процес на зависност, не само навика. Многу бивши пушачи тврдат д...
Здравје
Секој тип на маснотии зборува за здравјето и за прехранбените навики на својот сопственик. Иако градбата на телото во најголема мера е предизвикана од генетиката, распоредот на маснотиите исто така зборува повеќе за нашето здравје отколку што мислиме.   Сало на стом...
Здравје

5 намирници за здрави очи

Со промена на исхраната и консумирањето на одредени намирници ќе го подобрите и изострите видот, а во исто време и ќе ги заштитите очите.   1. Морков   Сигурно веќе имате слушнато како морковот и другото портокалово овошје се здрави за очите и за заштита на...
ЗдравјеИсхрана

Очите – огледало на здравјето

Старата изрека вели дека очите се огледало на душата. Но, во нив се огледаат и многу болести. Се што е потребно е подетално загледување во нив и обраќање на поголемо внимание на ситните детаљи во нив. Денес, луѓето се повеќе време минуваат пред компјутер, па поради тоа очите...
Здравје

Кои алергии се опасни по здравјето?

Пречувствителноста на млекото најчесто не е трајно нарушување и децата тоа го ,,преболуваат,, по третата година од животот, но алергичноста на кикиритки и школки останува засекогаш и луѓето мора да внимаваат на исхраната повеќе од кога било. Одбегнувањето на давањето алер...
Здравје

Колку е опасна аритмијата?

Ве стега во градите, а срцето ви бие како лудо? Чувствувате малаксаност, вртогавица и болка во градите? Веројатно имате аритмија.   Што се може да предизвика нарушување на срцевиот ритам и дали секој ааритмија бара посета на доктор?   Аритмија е неправи...
Здравје
Откако ќе дознаете кои се се последиците од оваа лоша навика, нема да ве мрзи да потрошите 10 минути за да ја исушите косата.   Главоболка   Спиењето со мокра коса во повеќето случаи гaрантира главоболка, бидејќи во текот на спиењето температурата на телото...
Здравје

Галерија