Исхрана

Исхрана

Високото ниво на холестерол во крвта е клучен фактор за развој на срцеви заболувања, кои земаат за три пати повеќе човечки животи од туморот на дојка и два пати повеќе од рак на белите дробови. Добра вест е дека намалувањето на холестеролот е најважната работа која можете да...
Исхрана
Доколку имате псоријазен артритис, постојат многу причини зошто треба да се храните здраво. Оваа автоимуна болест, која напаѓа дури 30% од луѓето со псоријаза, може да доведе до болка, оток и здрвување на зглобовите. А поради тоа што вишокот килограми уште повеќе вршат прити...
ЗдравјеИсхрана
Чајот се смета за најздрав напиток во светот, а навиката за пиење чај датира од дамнешни времиња. Но, секое растение има различно влијание на нашето тело, па затоа е добро да се избере оној вистинскиот, кој најдобро одговара на организмот и на неговите потреби. Овие чаеви се...
ЗдравјеИсхрана

8 причини зошто да пиете јачменова вода

Јачменот е житарка која изобилува со витамини Б-комплекс, магнезиум, манган, селен, цинк, протеини, диетални влакна. Може и да се пие или да се додава во салати, варива и варен зеленчук. Сите овие благодети на оваа лековита житарка можете да ги искористите за да подготвите ј...
Исхрана
  Најосновниот закон кој што диктира дали ќе изгубите тежина или ќе ја зголемите е првиот закон на термодинамиката.Тој вели:Енергијата не може да се создаде или уништи,туку само се трансформира од еден вид во друг.Термодинамиката е многу сложена наука но,со неа доста...
Боди-фитИсхрана
Лебот за многумина е омилена намирница, без која не можат да го замислат денот. Но, исто така, оваа јагленохидратнта бомба доаѓа во многу различни облици, од кои некои се шттени за нашето тело и линија. Дознајте што ќе се случи со вашето тело ако од исхраната во целост го ис...
Исхрана

Пченката – чувар на мозокот и срцето

Пченката потекнува од Средна Америка, а на нашите простори стигнала на почетокот на 17 век. Денес од неа се произведуваат повеќе од 500 различни преработки, а поради своите нутритивни вредности таа е чест додаток во разни јадења. Оваа намирница со слаткаст вкус и прекрасна ж...
ЗдравјеИсхрана

Колку смe кисели?

Храната која секојдневно ја консумираме влијае на базната или киселата реакција во нашето тело, кое е малку алкално, односно базно, и таквата pH вредност е оптимална за нашето здравје.   PH е скратеница за количината на јони на водород во некоја супстанција. Укажу...
ЗдравјеИсхрана
Stevia rebaudiana е грмовидно зелјесто растение кое потекнува од Јужна Америка, а му припаѓа на семејството Asteraceae. Во Јужна Америка се користи 1500 години како природен и здрав засладувач. Поради нејзиниот сладок вкус, јужноамериканските домородци го нарекле ,,лист слад...
ЗдравјеИсхрана
  Оддржувањето на доволни количини витамин Д во организмот е неопходно за многу аспекти на здравјето, а меѓу нив, според најновите истражувања, и за контролирање на дијабетесот. Иако воглавно тоа не е случај, овој нутритиент би требало да се вбројува во задолжитеен и...
ЗдравјеИсхрана

Галерија