Таг: јога

Таг: јога

Јога поза за уништување на целулитот

  Јогата заедно со медитацијата е една од најдобрите дисиплини за опуштање на умот и телото, но воедно и за борење против целулитот. Истражувањето на Универзитетот Харварда докажало дека вежбањето јога е најефикасен начин за подобрување на протокот на лимфата, како и...
Боди-фитВидео
Јогата и пилатесот во денешните специјализирани студиjа и фитнес центри се водат како посебни програми за вежбање, а воедно можат да се најдат и како спој на двете методи под имињата yogalates, piloyoga и слично. Прочитајте ги основните разлики помеѓу јога и пилатес филозофи...
Боди-фит

Јогата ги менува гените?

  Оние кои практицираат јога или медитација можат да наведат бројни бенефити поради кои повторно и се враќаат на оваа пракса. Бенефитите одат и повеќе од намалување на стресот и подобрување на флексибилноста. Една неодамнешна студија изведена од страна на истражувачи...
ЗдравјеРазно

Паринама јога

Кога зборуваме за Паринама јогата, треба да земеме во предвид дека таа настанала како самопомош на нејзиниот зачетник, личност која се занимавала професионално со боречки вештини. Бруно Балеоти, поранешен капитен на италијанската карате екипа развил метод прилагоден за своет...
Боди-фитЗдравје

Јога положби за подобар сон

Несоницата навистина може да се вмеша во квалитетот на животот, да влијае на продуктивноста, концентрацијата и да го зголеми нивото на стрес. Ако и покрај тоа што секоја вечер легнувате во темница и залудно чекате да заспиете, без притоа да користите лекови, можеби можете да...
Здравје

Јогата не е толку безопасна

Јогата може да ви помогне да се ослободите од стресот, но како и секоја друга спортска активност може да доведе до нови повреди, тврдат стручњаците. Универзитетот во Сиднеј тврди дека јогата предизвикала болки во локомоторниот систем на рацете кај 10% од вежбачите. Од друга ...
Боди-фит
Денешното темпо на живеење е причина за многубројни тегоби и болести на модерното доба. Превентивата лежи во здравата исхрана и редовната физичка активност. Во последниве неколку години многу популарна е јогата, од која се имаат раширено разни стилови, меѓу кои спаѓа и Аштан...
ЗдравјеРазно

35 предности од вежбањето јога

  Зголемена еластичност, зголемена сила, чувство на  мир и спокој....што уште? Во продолжение е извадок од статијата на Тимоти Мек Кал кој во 2002 година отпатувал во Индија во потрага по јога терапевтите. Често ќе слушнете дека кај јогата најтешката работа е всушнос...
Боди-фитЗдравје

Јога вежби за цврсти гради

  Сакале или не жените, со тек на годините гравитацијата си го прави своето, а на неа посебно се чувствителни големите гради. Сепак, постојат начини како да ги подигнете по природен пат. Се работи за посебен вид на јога вежби кои ги затегнуваат мускулите на градите, па...
Боди-фитВидео

Пиво јога

Постојано дознаваме за нови техники на вежбање, различни видови фитнес кои го јакнат телото, го топат салото од одредени делови од телото, ја подобруваат концентрацијата… Меѓутоа, новиот вид јога, кој моментално го има запалено светот, секако е најнеобичен! Замислете еден...
Боди-фитРазно

Галерија