Таг: цреши

Таг: цреши

  Ако посоти некој природен лек директно од дрво, тогаш тоа со сигурност се црешите. Овие вкусни плодови ги јакнат имунолошкиот систем, крвната слика, коските, им годат на срцето и крвотокот, како и на стомакот. Помалку е познато дека црешите се сметаат и за природно...
Исхрана

Црешите подобри од аспирин

Дваесет цреши имаат за 10 пати посилно дејство од една таблета аспирин, а притоа не го иритираат желудникот. Истражувањата покажале дека покрај тоа што ублажуваат болки, црешите можат да влијаат и на здравјето на коските и на спречувањето на срцевите болести и ракот. &nbs...
ЗдравјеИсхрана

Цреши наместо аспирин

Уште од дамни времиња црешите биле на добар глас. На овие вкусни плодови им се припишувале цела низа лековити својства - од лекови за гихт и артритис до храна за добар сон. Познавачите тврдат дека 20 цреши десет пати повеќе делуваат поефикасно од аспирин. До неодамна тоа се ...
ЗдравјеИсхрана

7 причини зошто треба да се јадат цреши

Сезоната на цреши е пред нас, а тие, освен што се вкусни и што освежуваат, можат да бидат ваш најдобар сојузник во борбата против разни болести и тегоби. Според мислењето на многу стручњаци, црешите се ,,природен лек од дрво,,. Еве зошто уште треба да се јаде ова овошје во г...
Исхрана

Зошто да јадете цреши?

До неодамна, сето ова се сметало за народна медицина, но сегашните студии дале и научна основа на сите досегашни информации. Иако не содржат толку многу витамин Ц како јагодите, но присустноста на антиоксидансите и другите корисни состојки, ги прават црешите многу здраво о...
Исхрана