Таг: цинк

Таг: цинк

Од сите анаболни хормони во телото, тестостеронот без сомнение е еден од најсилните. Затоа и не е изненадување дека овој хормон е поврзан со широк спектар на телесни функции, како што се зголемување на мускулната маса, меморијата, либидото и концентрацијата.   Тоа...
Боди-фитСуплементи
  Цинкот е потребен за оддржување на имунолошкиот систем, градење на протеините, придвижување на ензимите и создавање на ДНК. Исто така, важен е и за нормален раст, развој и за полово созревање како и за оддржување на сетилата за мирис и вкус. Неговиот недостаток мож...
ЗдравјеРазно
  Покрај железото, цинкот е најприсутен минерал во човеквото тело. Тој ја оддржува кожата, забите и ноктите здрави, а игра важна улога и во либидото и функционирањето на имунолошкиот систем.​   Потребен е за активност на повеќе од 300 телесни ензими, кои у...
ЗдравјеРазно
Иако традиционално витаминот Ц се смета за најважен во борбата против настинките и грипот, подеднакво важен е и цинкот. Тој е еден од најзначајните минерали во човековото тело и е клучен за оддржување на отпорноста на инфекции и болести, па се препорачува како како природна ...
Здравје

Каде најмногу има цинк?

Цинкот е многу важен минерал, чија важност значително се превидува. Тој им помага на многу ензими во телото правилно да функционираат, го јакне имунолошкиот систем и помага при зараснување на рани, синтеза на ДНК и за правилен раст и развој на плодот за време на бременоста. ...
Исхрана
  Болестите како што се остеопороза, слаб имунитет, засилена или намалена работа на срцето, дерматитисот, можат да бидат предизвикани од недостаток на есенцијални минерали. Извор на минерали во природата е земјата, од каде што тие влегуваат во водата, растенијата и ж...
ИсхранаРазно
Цинкот во обичниот живот е сосема заборавен, освен во случаи кога има некаков проблем со растот на децата и во случај на проблем со машкиот потенцијал. Меѓутоа, сепак, треба да го земе во предвид фактот дека цинкот учествува во работата на 100 ензими вклучувајќи ги оние кои ...
ИсхранаСуплементи