Таг: хормони

Таг: хормони

Напитоци за регулирање на хормоните

  Темата за избалансирано хормонско здравје со тек на годините станува се поактуелно. Доаѓаат на ред скапи лекови и бескрајни консултации со гинеколог. Веднаш обидете се да ја спречите потребата за лекови кои ги регулираат хормонските промени, до кои доаѓа со тек на ...
ЗдравјеИсхрана
  Кога навистина сакаме да ослабнеме, пред се се фокусираме на храната и на физичката активност, но нутриционистите истакнуваат дека повеќето од нас ги запоставуваат другите многу важни фактори, кои подоцна не чинат непостигнување на посакуваните резултати. Нутрицион...
Здравје
  Вашиот мозок ги насочува и управува вашите мисли и дела. Меѓутоа, кога станува збор за внатрешното работење на вашето тело, хормоните се одговорни речиси за се. Всушност, вашиот ендокринолошки систем - мрежа од жлезди кои ги лачат и ги регулираат хормоните - е оној...
ЗдравјеРазно

Tри хормони на среќа

  Покрај допаминот и серотонинот, врз расположението значително влијае и хормонот хипокретин, еден помалку познат невротрансмитер. Неговото ниво се зголемува во миговите на среќа, а се намалува кога е доминантна тагата, што е важно за подобрување на расположението и ...
Разно
  Постојат 3 хормони кои се ослободуваат потикнати од вежбањето, кои Ве прават поздрави.   Редовната физичка активност може да помогне во намалувањето на крвниот притисок и нивото на холестерол, може да ви помогне да постигнете и одржувате здрава телесна теж...
Боди-фит
Кога мажот еднаш ќе се разболи од болест како што е, на пример, карцином на простатата, тој добива т.н. антиандрогена терапија, што значи дека не само што не му се надоместуваат хормоните, туку и оној мал број на хормони кои му преостанале во телото се блокираат со лекови. А...
ЗдравјеРазно

5 хормони кои управуваат со апетитот

Хормоните во нашето тело делуваат како гласници, пренесувајќи пораки од една до друга клетка, па така влијаат врз различни аспекти од нашето однесување, расположение, сексуалната желба, па и апетитот. Регулирањето на апетитот е многу сложен процес кој вклучува интеракција на...
ЗдравјеИсхрана
Зголемена телесна тежина, намалена сексуална желба, несоница и разни болки, се само некои од тегобите чија причина може да биде хормонско нарушување. Затоа е важно на време да се препознаат синдромите. Се во човековото тело е под влијание на хормоните, чии многу мали дози...
Здравје
Ако мајка ви или татко, или двајцата, имале проблеми со телесната тежина, големи се шансите и вие мака да мачите со нив. Причината за тоа лежи во гените. Дали сте знаеле дека повеќе од 100 гени во телото се поврзани со дебелината? Сепак, има и добри вести - не мора сите т...
ЗдравјеРазно

3 најважни “женски” хормони

Постојат неколку хормони кои се сметаат за ,,женски,,, иако некои од нив се присутни и во машкото тело, а та се естрогенот, прогестерпнот и тестостеронот. Се сметаат за женски поради улогата која ја имаат за плодноста на жената, а освен тоа и се подоминантни кај неа отколку ...
Здравје

Галерија