Таг: хигиена

Таг: хигиена

5 митови за бацилите

  Вирусите и бактериите се насекаде околу нас. Не можеме да им побегнеме и можат особено да бидат застрашувачки, посебно гледани под микроскоп. Но, малите микроби, кои можат да предизвикаат горе - долу било што, од респираторни инфекции до опасни по животот состојби,...
Здравје

Колку пати е здраво туширањето?

Нема ништо лошо во во туширањето наутро и навечер, но стручњаците велат дека е сосема доволно да се тушираме еднаш дневно, и тоа со не претопла вода. За оние кои веруваат дека нема потреба да се тушираат наутро, докторите велат дека и тоа како има причина за тоа, пишува Њујо...
ЗдравјеРазно
Постојат многу лоши навики кои секојдневно ги правиме. За повеќето не сме ни свесни. Еве кое од нив. 1. Ноктите можат да отпаднат поради грицкање   Грицкањето нокти и кожичката околу нив може да предизвика инфекција, а најчеста од нив е паронихијата - инфекција...
ЗдравјеРазно
Сигурно досега имате слушнато дека четкичката за заби, бричот, сунѓерот за туширање, дезодорансот и крпата за бањање не е пожелно да се делат со други луѓе, бидејќи тоа може да доведе до сериозни здравствени проблеми. На оваа листа додадовме уште некои предмети коишто многу ...
Здравје
Истражувањата покажуваат дека рацете се најчестиот преносител на бактерии од кои можеме да се разболиме. Опасноста од болести се зголемува доколку се носи накит или долги нокти, кои се добро познати ,,собирачи,, на нечистотии. Поради тоа, овие делови од телото не треба да с...
Здравје

Правилно одржување на интимна хигиена

Негата на интимната регија на жените е една од најважните теми кога се работи за понежниот пол. За жал, оваа тема се уште е табу и многу често не и се придава големо значње. Симнувањето на ова табу со разговори за начините, советите, препораките и грешките поврзани со интимн...
ЗдравјеРазно
Одржувањето на оралната хигиена е основен предуслов за здравјето, како на устата и забите, така и за целиот организам. Оралната хигиена опфаќа: - хигиена на забите - хигиена на слузокожата на усната шуплина - хигиена на јазикот Еве кои, според стоматолозите, се најче...
ЗдравјеРазно
Секоја жена има барем по една танга во својата долна облека. Овој модел на гаќички овозможува да не се оцртуваат рабовите на долната облека преку облеката и е многу погоден за разни прилики. Сепак, треба да бидете внимателни и свесни за сите предности и маани на ова парче до...
Разно