Таг: сон

Таг: сон

Квалитет сон за побрзо слабеење

Ова не е текст за некоја волшебна пилула или трик со кој ќе ослабнете за миг и ќе имате тело на кое ќе му позавидуваат. Но, сепак можно е да се губат килограми додека спиете.   Новите истражувања покажуваат дека постои поврзаност помеѓу индексот на телесна маса (Б...
Разно

Како јадете – така и спиете

Истражувачите од Америка во најновата студија се обидуваат да го објаснат влијанието на исхраната на спиењето. Тие сметаат дека исхраната со многу заситени масти и шеќери влијае многу лошо на спиењето. Предлагаат дека прилагодувањето на начинот на исхрана, со многу влакна и ...
ЗдравјеИсхрана

Зошто некои луѓе зборуваат во сон?

  Според најновата француска студија, можеби и најголема која е извршена на оваа тема, луѓето кои зборуваат во сон воглавно пцујат и се расправаат со некого.   Зборувањето во сон или сомниколоквијата е една од бројните парасомнии, нарушувања во спиењето, в...
ЗдравјеРазно

Колку навистина сон ви е потребно?

Спиењето е важно за здравјето исто колку и правилната исхрана и физичката активност. Редовниот и квалитетен сон им помага на луѓето да го подигнат расположението и ги прави способни за извршување на секојдневните работи. Дури 40% од населението има нередовен сон, а тоа може ...
ЗдравјеРазно
  Мускулите се парализирани   Со влегување во РЕМ фазата од спиењето, најдлабоката од сите, мускулите на екстремитетите стануваат сосема парализирани и движењето е оневозможено. Постои нарушување на спиењето, кај кое таа парализа се задржува по будењето, некол...
ЗдравјеРазно

Што е тоа нарколепсија?

Нарколепсија е невролошко заболување кое се дефинира како хронично нарушување на спиењето. Се карактеризира со претерана поспаност, испрекинат ноќен сон и абнормален ритам на спиење во текот на денот. Болните од нарколепсија се соочуваат и со катаплексија и со епизодично губ...
ЗдравјеРазно
Дали сте размислувале некогаш дека страната од телото на која спиете иа одредено влијание врз вашето здравје? Токму така! Ова се причините зошто е подобро да се спие на левата страна. Се подобрува функцијата на лимфниот систем Лимфниот ситем игра клучна улога во нашето тел...
ЗдравјеРазно

Премногу спиење е штетно по здравјето?

Колку сон е потребен за нормално функционирање во текот на денот? Веројатно секој има одговор на ова прашање, но спиењето во секој случај е неопходно. Премногу спиење може да предизвика сериозни здравствени последици, исто како и неговиот недостиг. Дури ни научниците немаат ...
ЗдравјеРазно
Ако секоја вечер се будите во одредено време, тоа може да открие што во телото не работи како што треба, односно дека протокот на енергија во одреден дел е блокиран или погрешно е насочен. Традиционалната кинеска медицина и тоа како обраќа внимание на ваквите нешта. Во теко...
Здравје
Секоја вечер сонуваме помеѓу 4 до 6 соништа, дури и ако не се сеќаваме потоа на нив. Некои од нив можат да ги претскажат болестите чии симптоми се уште се немаат појавено. Психолозите се согласуваат дека пораките од соништата никако не треба да се занемаруваат, бидејќи токму...
ЗдравјеРазно

Галерија