Таг: сол

Таг: сол

Дали јадете премногу сол?

  Внимавајте добро на солта кога подготвувате храна, бидејќи тоа може да има големо влијание врз вашето здравје. Можеби мислите дека консумирањето сол во вашиот организам е во нормала, но на менито честопати знаат да се најдат намирници кои имаат скриени големи извор...
Исхрана

Која е оптималната дневна доза на сол?

  Некои однесувања кај животните, кои се најслични со човекот, кај вишите примати, покажале дека живејат без никкави проблеми со храната во оја вкупната содржина на натиум е многу ниска. Многу е јасно документирано, дека колку е пониска потрошувачката на сол, пониска...
Исхрана

Успешно контролирање на желбата за сол

Солта му е нужно потребна на нашиот организам, но кога се внесува во преголеми количини, може многу лесно да направи повеќе штета отколку полза, па затоа е потребно да се контролира нејзиното консумирање и да се задржите во рамките на дневните препорачани количини. Подато...
ЗдравјеИсхрана
Високиот крвен притисок е сериозен здравствен проблем ширум светот, а ако не се контролира може да предизвика ненадејна смрт. Според податоците на американскиот Центар за контрола на болести и превенција, повеќе од полоивна луѓе и не знаат дека имаат проблем со висок крвен п...
ЗдравјеИсхрана
За да можеме барем малку да го регулираме внесувањето на солта, се препорачува нејзина замена со поздрави алтернативи. Имено, главниот елемент во солта, натриумот, се наоѓа и во природните растенија. Седум од нив во целост можат да ја заменат солта во јадењата. 1. Цимет Ед...
Исхрана
  Масните наслаги на стомакот се најдобар показател за тоа дека вашето здравје е во опасност. Ако сте жена, обемот на половината не би требало да биде поголем од 90 сентиметри, а ако сте маж 101,5 сентиметри. Ако ги преминете овие вредности, ова се намирниците што тр...
Исхрана
Не можеме без солта. Сосема е погрешно во целост да се избегнува да се соли храната, затоа што недостигот на сол е исто толку опасен колку и вишокот. Солта е неопходна за здраво варење, за регулација на течностите во телото и за квалитетно функционирање на нервниот систем. Т...
ЗдравјеИсхрана
Според сите најнови истражувања, водечките причини за смртност се незаразните болести, од кои пак кардиоваскуларните болести сочинуваат дури 58 проценти. Тоа значи дека во просек, секоја втора смртност е директна последица од некоја болест на кардиоваскуларниот систем. Згол...
Исхрана