Таг: прозевање

Таг: прозевање

На мозокот му е неопходно прозевање

  Постојат денови кога не можете да престанете да ја отворате устата - не за да разговарате или да кажете нешто, туку поради прозевањето. Во некои случаи прозевањето може да биде непријатно. Може да изгледате незаинтересирано или како да се додевате до бесвест. Без о...
ЗдравјеРазно
Научниците се обиделе да утврдат што се случува во нашиот мозок кога се прозеваме. Тим од Универзитетот во Нотингем дошол до сознание за тоа што се случува во делот од мозокот кој ги контролира моторичките функции.   Примарниот моторички кортекс при прозевањето им...
ЗдравјеРазно

Зошто се прозеваме?

Пред да ги откриеме причините поради кои се прозеваме, би било добро да се објасни зошто и како доаѓа до оваа чудна реакција, која не е типична само за луѓето, туку ја практикуваат и животните. Експертите тврдат дека со прозевањето на организмот му се обезбедува дозата кисло...
Разно