Таг: очи

Таг: очи

Песок во очи

  Проблемот со суво око се јавува се почесто, и тоа подеднакво и кај младите и кај старите, а најчести симптоми се црвено око и печење, односно чувство како во очите да има ситен песок. Може да се појави и чувство на притисок во окото и замор, а еден од симптомите е ...
Здравје

Што е миопија и како се лекува ?

  Гледате предмети кои ви се блиску, но оние кои се далеку се нејасни? Можеби притоа патите и од главоболки и ви се мати пред очите? Ако ова ви звучи познато, тогаш можеби имате миопија или кратковидост. Овие прашања и одговори помагаат да се објасни тоа често нарушу...
Здравје

Нега на кожата околу очите

  Постои изрека која вели дека очите се огледало на душата и навистина првото нешто кое го забележуваме кај луѓето се токму нејзините или неговите очи. Тие можат да ни откријат многу, вклучувајќи ја и староста на личноста. Трагите на стареење се највидливи токму на н...
ЗдравјеРазно

Вежби за очи

За жал, на некои природата на работата им налага целодневно зјапање во екранот и тие баш немаат многу избор. Не треба ни да се спомнува колкав напор оваа пракса претставува за вашите очи. Ова се само некои мали вежби, кои многу значат. Давајте им ги често на очите многу поче...
ЗдравјеРазно

5 намирници за здрави очи

Со промена на исхраната и консумирањето на одредени намирници ќе го подобрите и изострите видот, а во исто време и ќе ги заштитите очите.   1. Морков   Сигурно веќе имате слушнато како морковот и другото портокалово овошје се здрави за очите и за заштита на...
ЗдравјеИсхрана

Очите – огледало на здравјето

Старата изрека вели дека очите се огледало на душата. Но, во нив се огледаат и многу болести. Се што е потребно е подетално загледување во нив и обраќање на поголемо внимание на ситните детаљи во нив. Денес, луѓето се повеќе време минуваат пред компјутер, па поради тоа очите...
Здравје

Што значи “играњето” на окото?

Сигурно ви е познато чувството - тој непријатен и напорен грч кој, одвреме - навреме, го имате во окото. Зошто се случува тоа? Се покажало дека се работи за рефлекс на мускулот на очниот капак, а кој се случува со цел да се заштити вашето око од ,,туѓи,, стимуланси. ,,Играње...
ЗдравјеРазно
Црвената дамка во окото или појавата на крварење се случува често и неретко пречи. Во повеќето случаи се работи за состојба која не претставува голем проблем и која се решава лесно во само неколу дена или недели. За оваа состојба постојат неколку причини. Освен ако не сте б...
Здравје

Ирисот – огледало на здравјето

Ирисот е поделен на 12 сегменти и 7 концентрични кругови, со средиште во зеницата на окото, при што секој сегмент или круг може да се поврзе со одделен орган. Иридологијата тргнува од фактот дека ирисот е составен од стотици илјади нервни завршетови, кои сеповрзани со секое ...
Здравје

Болест од која сите се разболуваме

Окото е орган кој ни овозможува вид и перцепција на сите случувања во нашата околина, а склон е кон разни проблеми, од кои како најопасен се има покажан очниот притисок. Имено, зголемениот очен притисок доведува до појава на глауком. Тоа е очна болест која може да доведе до ...
Здравје

Галерија