Таг: опуштање

Таг: опуштање

Се е поголем бројот на следбеници кои практикуваат ваков вид на духовна вежба. Иако изворно потекнува од источната мудрост, денес таа претставува вид на алатка со помош на која можеме да влијаеме или дури и да ги спречиме стресните ситуации со коишто секојдневно се соочуваме...
Здравје

Kаде точно се наоѓа точката на среќа?

Зимата може да биде предизвикувачко време за многумина од нас. Со постуденото време опаѓаат сопствените природни сили за одбрана од инфекциите. Во зима заморот е наш чест придружник. Присутна е и потребата за посилна храна, за да се задржи топлината на телото, а тука се и бр...
Разно

Како да ја ублажите анкциозноста?

Анкциозноста, поради темпото и начинот на кој живееме, стана составен дел од нашето секојдневие. Нејзините симптоми се чувство на загриженост, паника, нервоза, напнатост, чувство дека сме пред нервен слом и под константен стрес. Значи, се манифестира преку низа телесни психи...
Здравје

Медитација во 5 чекори

Медитацијата е одличен превентивен и терапевстки метод, посебно кога се работи за стрес. Во светот се повеќе се применува во здравствените установи, а нејзината вредност е потврдена преку бројни клинички истражувања. Секој може да медитира, со добра воља и малку трпение. ...
ЗдравјеРазно

7 начини за ментален детокс

Ум преполн со мисли, кои се пристигнуваат и прескокнуваат - тоа е сликата на менталниот притисок кој често го поднесуваме, а кој придонесува за стрес и кој не исцрпува. Идејата е енергијата да се пренасочи и да се врати во телото и со тоа да се олеснат секојдневните обврски ...
ЗдравјеРазно

Каква масажа ви одговара?

Масажата не спаѓа во доменот на луксузот, туку е многу неопходна, бидејќи е еден од начините за елиминирање на последиците од стресниот начин на живот. За ефикасноста на масажите знаеле уште старите цивилизации. Допирот со рацете, ставањето на дланките на професионалниот ма...
Здравје

Медитација за почетници

Медитацијата е облик на духовно вежбање каде оној кој медитира своето внимание систематски и планирано ја насочува кон одредена содржина, а најчесто се поврзува со контемплативните пракси, кои потекнуваат од источните религии. Она што се истакнува како најголема предност на ...
ЗдравјеРазно
Не можете да се релаксирате Хроничната напнатост и вознемиреност станаа нормална појава, и сте заборавиле како е да се биде релаксиран. Во утринските часови ќе станете повеќе уморни од кога си легнавте, ќе го влечете во текот на денот, чувството на грчеви и анксиозност, и...
Нови статииРазно