Таг: нокти

Таг: нокти

Секојдневното сечење нокти може да доведе до сериозни проблеми, велат научниците од Универзитетот во Нотингем. Тие направиле сет од равенки за да ги утврдат физичките закони на раст на ноктите и да ги искористат со цел да се обидат да ги откријат причините за најчестите проб...
Здравје

Нега на ноктите на рацете

Во зима нема ништо полошо од сува кожа која се лупи, како на лицето такаи на рацете. И ноктите се исто така подложни на студ, на сув воздух во просториите, па поради сето тоа стануваат кршливи и неуредни. Еве како најдобро ќе ги заштитите, но и како да ги зачувате здрави и у...
ЗдравјеРазно

Добрата страна на грицкањето нокти

Околу 20% до 30% од популацијата грицка нокти, вклучувајќи и 45% тинејџери, но научниците се уште бараат точна причина зошто луѓето ја имаат оваа грда навика. Се смета дека прибегнуваме кон неа кога сме нервозни, но всушност грицкаме нокти кога ни е здодевно, кога сме гладни...
ЗдравјеРазно

Болестите се читаат од ноктите

Можеби гатањето од дланка е вистински хокус-покус, но едно е сигурно - преку проучување на ноктите може навистина да ѕирнете во иднината. Ризикот од рак на дојка и срцеви болести, дури и способноста за раѓање, се утврдува преку прстите, тврди Џон Менинг, биолог-истражувач на...
ЗдравјеРазно